Димитър ПоповСлед спирането на газа, общественото пространство у нас все

...
Димитър ПоповСлед спирането на газа, общественото пространство у нас все
Коментари Харесай

България спешно се нуждае от лидер, да измие петното, че сме руска подлога - толкова е голямо и мръсно, че се вижда по целия свят

Димитър Попов

След прекъсването на газа, публичното пространство у нас все по-видимо се разделя на пронатовско и проруско. Сред политиците е същото. В държавното управление се оформи пронатовска коалиция на Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. Срещу тях е Българска социалистическа партия и Румен Радев, който продължава да се бърка в изпълнителната власт и да си фантазира, че

живее в президентска република

В Народното събрание също има разделяне по тази ос – Българска социалистическа партия, Възраждане и Движение за права и свободи, против Политическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и ГЕРБ.
Сред властовите кръгове в страната обаче личат и опити за нови, персонални обединения. Както предходната година бях писал, Радев и Борисов са съветски сътрудници под прикритие в България. Войната посред им беше напълно персонална и не засягаше пристрастията им към Русия. Днес те го потвърждават с единомислието си по рецесията с доставките на газ. Радев упрекна Петков, че обидил Русия като помагал на Украйна, а Борисов го упрекна че бил несръчен, по тази причина в този момент сме останали без газ. И двамата не осъдиха Русия за грубото нарушение на контракта и за очевидното изнудване на страната, а и не поддържаха твърдата позиция на Петков и Василев против съветското изнудване. Напротив, те усилиха подозренията, че в сгода на Кремъл се пробват да заменят това държавно управление с нова структура в този парламент, само че без неуместните евроатлантици Петков и Василев. Борисов е кадърен на такива врътки, казвал е към този момент, че споделя фразата „ Винаги с Германия, в никакъв случай срещу Русия “, което е

стъпка към доближаване с Радев, Нинова и Путин,

които желаят таман такава политика на България.
В тази враждебна среда държавното управление за първи път демонстрира ясна политическа физиономия и темперамент в отбрана на народен интерес. Петков и Василев, въпреки и късно, схванаха до каква степен може да стигне Русия в опитите си да пречупи Европейски Съюз и България. Разбраха, че Кремъл гледа на войната в Украйна като на международна война против Европа и Съединени американски щати, и счита всички средства в тази война за разрешени.
Повечето политици в Европа знаят това от дълго време, в България го разбираме едвам когато ножът опря до кокала. Макар и късно обаче, държавното управление и министър председателят би трябвало да създадат

няколко извода от рецесията с газа

Първият е, че неувереното неутралничене по време на международна война, е гибелен ход и нищо друго. Неутрална политика сред Съединени американски щати и Русия може да си разреши Китай, и то ненапълно. България няма запас да бъде неутрална по време на световен спор, и от това да черпи изгоди и от двете страни. Напротив, ще ядем плесници отвред, както се случва сега, и това ще спре едвам когато вземем вярната страна. За благополучие тя ни е предопределена – НАТО, ние просто би трябвало да не го забравяме.
Вторият е, че политиката на България към Русия има потребност от цялостно преосмисляне. Русия е неприятелска страна и върху тази аксиома би трябвало да се построи новата българска политика към Кремъл. Това изисква на всеки вражески жест на Русия България да се дава отговор със същото. В съответния случай да вземем за пример, при прекъсване на доставките на газ, България освен би трябвало да съди Газпром за едностранно преустановяване на контракта, само че и да изиска тройно по-високи директни такси по Турски поток, със съответното предизвестие, че в случай че това не стане, ще спрем доставките на съветски газ за Сърбия.
Третият е, че съветската пета колона в България е огромна заплаха за националната сигурност и тя би трябвало да бъде сложена под надзор от съответните държавни органи. Нарича се профилактиране и би трябвало да стартира неотложно във всички сфери – политика, стопанска система, финанси, медии. Наречете го

„ лов на вещици”, само че русофилите би трябвало да схванат, че тук не е нито Молдова, нито Украйна, нито Казахстан

Не стане ли това, ние, болшинството, може горчиво да се каем за бъдещето на децата си.
Четвъртият е, че България незабавно има потребност от водач, който да вземе поради горните три извода при ръководството на страната. Румен Радев е снишен хитрец и не става за тази работа, Кирил Петков също не става, само че по други аргументи. В държавното управление обаче има най-малко двама министри, които могат да водят страната в тази рецесия. Ако българските политически партизани преглътнат егото си и възложат на някой от двамата отговорностите по ръководството, има късмет България да спре свободното си рухване, което продължава повече от година.
Вероятно ви е направило усещане, че на конференцията на Продължаваме промяната, на която от новата партия дадоха отговор на Радев и Борисов,

най- твърдо и лидерски звучеше Асен Василев

Отдавна е известно, че Кирил Петков е лишен от качества на министър председател. Той е непостоянен човек, както се споделяше едно време. Василев обаче демонстрира темперамент, демонстрира и податливост да вземе нещата в свои ръце. Може би по тази причина той и енергийния министър Александър Николов са най-често канените в Съединени американски щати и в Брюксел хора от държавното управление. След прекъсването на газа отново двамата отпътуваха на среща с Европейска комисия в Брюксел.
Днес България е във форсмажорни условия. Заради разпокъсаната партизанска политика на партиите обаче, поради персоналните омрази на техните водачи, българското политическо пространство се намира в насипно положение. Това се случва в гореща, международна война, която набира скорост. За да се стабилизира страната и да се изключат деструктивните проруски детайли от властта, е належащо от държавното управление бързо да отпадне Българска социалистическа партия, за министър председател да бъде номиниран Асен Василев, който да контракти парламентарна поддръжка от ГЕРБ за лимитирани политики, свързани с твърда пронатовска ориентировка на ръководството. Борисов няма да откаже поддръжка, той без друго търси метод да си подсигурява персонално оцеляване и утвърждение от Съединени американски щати, тъй че елементарно ще мине още веднъж под прикритие. Той както се споделя, е дялан камък – може и тако, и вако! Е, от време на време и такива взаимни отстъпки се вършат в политиката. При форсмажорни условия, каквато е войната, в която участваме не по наша виновност, няма място и време за остарели ежби.
Това са изводите от позиция на политическия разбор. От позиция на морала обаче

петното върху България като съветска подлога е толкоз огромно и толкоз мръсно, че се вижда по целия свят

Политиците няма да го изчистят.
Отдавна е известно, че в българската политика единствената мотивация е келепирът. В последните 140 години по този начин е подготвен и народът. По тази причина няма смисъл да моля за морал и човещина, нито за отговорност и дълг- възприятието е непознато за 99% от политиците и за огромна част от популацията.
Затова ще припомня единствено, че моралът, с изключение на всичко друго, е общ брой от правила, които разрешават да живеем дружно, без да се избиваме. Когато няма морал, няма мир, а като няма мир, няма и кяр, скъпи сънародници.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР