Димитър Пецов. Снимка: Скрийншот от видео на АКФ Антикорупционният фонд /АКФ/

...
Димитър Пецов. Снимка: Скрийншот от видео на АКФ
Антикорупционният фонд /АКФ/
Коментари Харесай

„Битка за справедливост: Димитър Пецов.“ Трета част от поредицата на АКФ за институционален натиск върху журналисти

 Димитър Пецов
Димитър Пецов. Снимка: Скрийншот от видео на АКФ

Антикорупционният фонд /АКФ/ разгласява третата част от поредицата за институционалния напън над публицисти . Те опосветиха видео с Димитър Пецов под заглавие „ Битка за правдивост “ . Поредицата се споделя „ Под прицел: три свободни пера “ и споделя три разнообразни истории за SLAPP-дела и напън върху публицисти в България .

Димитър Пецов е публицист на свободна процедура и цивилен деятел от Силистра , който следи активността на локалните институции и насочва питания по Закона за достъп до социална информация.

През 2020 година след негово запитване кой е направил дарения за регионалната полиция , той е спрян от полицейски патрул за инспекция, а след малко претършуване без поемни лица в колата му са открити опиати .

„ Дойде единият от служителите на реда и почна да ми желае документите за инспекция, като ми сподели да си държа ръцете на таблото, да не върша внезапни придвижвания. Гледах да извършвам всичко, тъй като си споделих: тези в този момент аз съм ги ядосал, по тази причина че запитвам за техния донор “, споделя Димитър Пецов.

„ Без доста да рови, инспекторът бръкна откъм гърба, където е жилетката ми, и незабавно по-късно извади някакъв черен пакет. И хукна нанякъде с него. “

„ Тогава още им споделих: Вижте какво, това, което вършиме и това, което сте намерили, никой няма да го одобри за чиста монета… не е правдиво, по никакъв метод не е обвързвано с моите действия, с моята персона. Целият тоя проект, който го е измислил, то е прекомерно! “

След 10 месеца досъдебното произвеждане против Пецов е прекъснато , а събраните доказателства насочват към закононарушение, осъществено против него – набеждаване . И до през днешния ден прокуратурата продължава да проверява кой е подхвърлил опиатите в колата му.

„ Такова нещо, несъмнено, въздейства върху душeвността. Шокът си остава. Опасенията, че могат да пробват нещо друго, когато вършиш следствия, чувството, че си цел съществува “, показва още Пецов

Поредицата на АКФ „ Под прицел: три свободни пера “ концентрира вниманието върху персоналните истории на трима публицисти, станали обект на така наречен SLAPP каузи (или дела-шамари) или други форми за институционален напън от страна на политици, предприемачи и други авторитетни персони . Съкращението SLAPP, в превод от британски „ стратегически каузи против обществено присъединяване “ , насочва към главната цел на SLAPP делата – да сплашат сериозно настроени публицисти и цивилен деятели и да ги откажат от публикуването на следствията и материалите си.

В края на април Антикорупционният фонд в партньорство с Асоциацията на Европейските публицисти ще показа и обхватен юридически разбор на правосъдните процеси против публицисти в България , които носят характерностите на SLAPP каузи или дела-шамари. В разбора са разказани и оценени решенията на съда по над 50 такива каузи .

 

Видеото е основано в границите на план „ Изследване на медийната независимост със специфичен фокус върху SLAPP делата в България “ , изпълняван в партньорство сред Асоциация на европейските публицисти в България и Антикорупционния фонд с поддръжката на Посолството на Кралство Нидерландия в България .

Съдържанието на видеото е отговорност на Антикорупционния фонд и не отразява безусловно позицията на Правителството на Нидерландия, подчертаха от АКФ. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР