Димитър Кузманов изпраща впечалтляваща година. Мико завърши сезона под №249

...
Димитър Кузманов изпраща впечалтляваща година. Мико завърши сезона под №249
Коментари Харесай

Димитър Кузманов: Приоритет номер 1 е да играя за България

Димитър Кузманов изпраща впечалтляваща година. Мико приключи сезона под №249 в международната рангилста. През тази година Кузманов записа 51 победи, 13 загуби и извоювани пет трофеи от шампионати на ITF. В момента Димитър е
на предсезонна подготовка в Барселона. Втората ракета на България даде особено изявление за уеб страницата на Българската федерация по тенис.

- Преди тъкмо една година съобщи, че задачата ти през този сезон е да стигнеш до първите 250 международната класация. В момента си №249. Доволен ли си като цяло от спортната 2018 година?
- Да, несъмнено, че съм удовлетворен. Вътрешно съм удоволетворен от всичко, което реализирах в персонален и професионален проект през изминаващата 2018 година Това, което си бях сложил като цел, го реализирах. Така че съм благополучен от добре свършената работа.

- Отново приключи сезона със мощно показване в Южна Америка. Достигна и до първия си полуфинал в шампионатите от сериите " Чалънджър ". Какво беше възприятието да играеш на този полуфинал ?
- Отново направих мощен свършек на годината в Южна Америка и това става като традиция. Изиграх извънредно сложни шампионати при доста тежки условия, само че аз постоянно диря най-трудното и за това ме влече Южна Америка. Много съм благополучен, че съумях да завърша сезона с класирането на първия ми полуфинал в Буенос Айрес. Чувството беше необикновено, още повече след сполучливия сезон. Когато стартира шампионатът, си споделих, че ще се опитам да дам всичко от себе си във всеки един мач и нещата се получиха. Беше неповторимо преживяване, доста хора ме подкрепяха, тъй като мачовете се предаваха по интернет и съм доста щастлив, че приключих годината по този метод. Много време чаках този миг, откакто толкоз доста пъти играх квалификации през последните две-три години. Винаги имах по два или три тежки мача за влизане в главната скица. И когато успееш да го направиш и играеш против добър съперник, силите не са равнопоставени, тъй като ти идваш от квалификации като си изцеден физически и присихически, а той почва изцяло пресен. През тази година на всички чалънджъри, които започнах непосредствено от главната скица, демонстрирах чудесна игра и единствено на един шампионат изгубих в първи кръг и то от Ласло Джере, който е №80 в света.

- 51 победи, 13 загуби през 2018 година и пет извоювани трофеи. Коя беше най-хубавата ти победа и коя купа слагаш преди всичко?
- Когато с моя тим направихме равносметката на миналата година, разбрах тези числа и съм изключитлено сюрпризиран и изумен, тъй като моята централизация не е била да броя успехите и загубите. Това е една доста впечалтляваща статистика, изключително в спорт като нашия, където % на загубите обикновенно е по-голям. Няма по какъв начин да не съм благополучен, тъй като 51 победи и 13 загуби не се вършат всяка година и това ми внася в допълнение самочувствие и убеденост. Имах доста значими победи и доста тежки мачове. Не мога да дефинира коя е най-хубавата ми победа и най-хубавата купа. Може би купата от 25-хилядния в Познан (Полша) е най-специална и най-сладка, тъй като е първа от този сан.

- Какво ти дава като самочувствие и упоритости за идващия сезон да си №249 в света?
- Именно тази прелестна година, която адресирам. Тази статистика от 51 победи и 5 пет трофеи, мачове срещw доста съществени противници. Много насъбран опит, всичко това ми дава убеденост. Коментарите на треньорите, които са към мен, ми дават още повече убеденост за идната година.

- Освен хубавите моменти имаше и разочарования. Може би най-голямото е, че България не съумя да завоюва промоция в " Купа Дейвис ".
- Хубавите моменти постоянно вървят и със разочарования. Годината е доста дълга и това е нещо неизбежно, само че е част от пътя. Винаги ме боли от загубите. Вече, втора поредна година не успяхме да се изкачим в по-горната група след загуба в последния мач и то в България. Тези фактори са разочароващи, само че по този начин е в " Купа Дейвис ". Не всичко зависи от теб и може би по тази причина повече одобрявам самостоятелните спортове. Надявам се през идната година да прекъснем тази серия и да се изкачим в по-горната група.

- Вече имаш 16 победи за " Купа Дейвис ". Какво е възприятието да защитаваш родината си?
- Да, към този момент имам 16 победи и се изравних с Григор Димитров по брой победи. Само Тодор Енев има повече победи - 17. Надявам се всичко да е наред, да съм жив и здрав и следващата година да стана най-титулувания български състезател в шампионата за всички времена. Това е и една от задачите ми. Чувството не мога да го опиша. То е необикновено и може би единствено спортисти, които са защитавали достойнството на България, знаят тази страст. Но това е мой дълг, постоянно ще играя за България и това ми е приоритет номер 1.

- Какво ти следва в близко бъдеще? Къде ще тренираш и по какъв начин ще се подготвяш през идната година?
- В момента организирам последните две предсезонна подготовка в Барселона. Условията са чудесни, упражнявам с топ играчи от елита на тениса, с едни от най-хубавите треньори по кондиционна подготовка.

- На какви шампионати ще наблегнеш през идната година?
- Ще акцентира на шампионати от веригата чалънджър, тъй като към този момент ранкингът ми разрешава да бъда в съвсем във всички шампионати в главната скица. Надявам се да играя добре и според от това ще се надявам да взема присъединяване в квалификациите и на шампионати от АTP 250.

- Какви са задачите ти за 2019 година?
- Най-голямата ми цел е присъединяване е в шампионатите от Големия шлем. Аз си изпълних задачата за тази година да бъда номер 250 в света. Ако разпоредбите не бяха изменени, през идната седмица щях да отпътува за Австралия и
да извърша основната си фантазия. Така че присъединяване в Големия шлем остава моят приоритет и моя фантазия. За страдание според новите правила на АТP и ITF, няма да мога да взема присъединяване на Australian Open. Никога не съм криел, че присъединяване, на който и да е шампионат от Големия шлем, е моя фантазия. Много пъти в живота нещата не зависят от нас. Но от нас зависи по какъв начин ще реагираме. Нищо в моя живот не е идвало и ставало елементарно. Затова аз предпочитам да отвръщам по този начин - да се боря, да упражнявам, да съм предан, да се модернизирам в персонален и професионален проект и да съм захласнат към възстановяване във всеки вероятен аспект, два пъти повече от всеки път!.

- Показа класа и като футболист. Ти се включи в акцията " С усмивка " на Фондация " Вълшебен свят " и Фондация " Димитър Бербатов ", ориентирана против всички прояви на експанзия. Там взе участие в демонстративния футболен мач сред тимовете на Димитър Бербатов и автомобилния първенец от " 24-те часа на Льо Ман " Ник Левентис. Какво е възприятието да си на сходно събитие?
- Имах достойнството да взема присъединяване в тази чудесна самодейност и да поддържа акцията на фондация Димитър Бербатов дружно с автомобилния водач Ник Левентис взаимно с Българската федерация по тенис. Имам доста топли връзки с фондацията, тъй като съм техен лауреат. Печелил съм премията и се веселя, че през този година успяхме да подържаме връзка и когато ме потърсиха, незабавно откликнах. Беше една прелестна самодейност и нещо, което постоянно съм желал да върша, а точно посредством известноста да оказвам помощ на хората. Получи се страховит празник, а също по този начин съумях да се срещна с доста нови хора и построих доста положителни контакти.

- Имаше ли вид като дребен вместо тенисист да станеш футболист?
- Да, този вид седеше пред мен когато бях на 8-9 години. Трябваше да избера или тениса или футбола. Може би в случай че не бях станал тенисист, щях да стана футболист.

- Какво ще си пожелаеш за идната година?
- Пожелавам си единствено здраве! Всичко друго ще го реализира. Знам, че имам опциите, качествата и владея волята.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР