Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва

...
Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва
Коментари Харесай

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните



„ Дигиталното, онлайн образование се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -  междучасията  и по този начин децата се оказва, че по 10-12 часа дневно стоят и гледат на преносимия компютър и таблета, посредством който се организират образователните занимания, а в междучасията си гледат телефона и поддържат връзка с приятелите си отново по цифров метод. Това не може да не се отрази на детските очи и ми прави усещане в практиката ми, че всекидневно идват деца с недоволства типични за по този начин наречения coputer vision syndrome, който включва редица признаци като сухота в очите, главоболие, неспокойствие, размазано зрение , болки в гърба, в ръката, с която децата държат мишката и това е един синдром, за който в последно време доста се приказва за него “, сподели за БНР доцент Виолета Чернодринска.
По думите ѝ детските очни лекари могат да открият дали едно дете има потребност от очила или не, когато то е на 1 година.

„ В напълно ранна възраст може да се откри дали има задръстване на слъзното каналче. Това е доста постоянно срещано заболяване при новородени и на 8-9 месеца можем да определим има ли някаква особеност в диоптрите, би трябвало ли да носи очила “, добави в предаването „ Нощен небосвод “ доцент Чернодринска.

Тя съобщи, че при дълготрайно стоене пред екрана децата стартират да мигат.

Децата и учениците ми прави усещане, че гледат телефоните си от доста близко разстояние . Не знам по какъв начин виждат от толкоз близко разстояние екрана. Опитайте се вие от 20 сантиметра в продължение на 2 часа да гледате екрана, такова главоболие ще получите, до момента в който децата всеобщо гледат телефоните от доста близко разстояние, в резултат на което очите им извънредно доста се напрягат да виждат от толкоз близко разстояние ".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР