Диетолозите в Северна Европа изготвиха нови препоръки за хранене, в

...
Диетолозите в Северна Европа изготвиха нови препоръки за хранене, в
Коментари Харесай

Диетолози съветват жителите на Северна Европа да намалят консумацията на червени меса

Диетолозите в Северна Европа изготвиха нови рекомендации за хранене, в които се приканва популацията да понижи потреблението на алено месо от 500 на 350 г седмично и да усили растителните храни, съобщи ТАСС, като цитира уеб страницата на Агенцията по храните на Швеция.

Съветите са съобразени с потребностите на хората, само че също и с опазването на околната среда и планетата като цяло. 

Новите северноевропейски насоки за хранене приканват да се употребяват повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести артикули, риба, ядки и по-малко количества захар, сол и алкохол, написа Българска телеграфна агенция. Намаляването на аленото месо не би трябвало да се компенсира с птиче месо, а с храни от растителен генезис. 

" Когато се лимитира потреблението на месо, както за здравето, по този начин и за околната среда ще бъде по-добре да се ядат повече зеленчуци и бобови растения ", поучава Хана Енерут, диетолог и член на екипа, изготвил новите насоки за хранене. Тя акцентира, че по принцип всичко, което е потребно за здравето, е положително и за околната среда.

Новите препоръки се основават на научни проучвания, актуализират се почти на всеки 10 години и по тях работят 400 специалисти в региона. Те вземат участие в правенето на менюта за хранене в лечебните заведения, домовете за възрастни хора и учебните заведения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР