Диамантът е един от най-обещаващите материали за квантови изчисления(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

5-см диамант съхранява данни колкото милиард Blu-Ray диска


Диамантът е един от най-обещаващите материали за квантови калкулации
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Япония са създали нов способ за произвеждане на 5-сантиметрови пластини от елмаз, които могат да се употребяват за квантова памет. Ултрависоката непорочност на диаманта му разрешава да съхранява зашеметяващо количество данни – еквивалент на един милиард Blu-Ray диска .

Диамантът е един от най-обещаващите материали за практични квантови изчислителни системи, в това число памети. Специфичен недостатък в кристала, прочут като център на азотната празнота, може да се употребява за запазване на данни под формата на свръхпроводящи квантови битове ().

Досега тази специфичност не беше употребена, само че учени от Япония са създали нова техника, посредством която диамантени пластини с диаметър 5 см имат толкоз голяма компактност на данните, че теоретично могат да съхраняват еквивалента на милиард.

Един Blu-Ray диск може да съхранява до 25 GB (ако приемем, че е еднослоен), което би означавало, че въпросната 5-сантиметрова диамантена пластина е в положение да съхранява 25 екзабайта (EB) данни. Японците са нарекли тези пластини „ Kenzan Diamond ”.
още по темата
Ключът към чудното свойство на диаманта е, че има централизация на азот под три елементи на милиард, което го прави необикновено чист, заяви. Изследователите споделят, че това са най-големите пластини с сходно равнище на непорочност.

Постигането на такава непорочност изисква нова индустриална техника. Диамантените пластини се вършат посредством „ развъждане ” на кристалите върху субстратен материал, а той нормално е плоска повърхнина. Проблемът е, че диамантът може да се напука, което унищожава качеството му.

В новия развой екипът е направил относително елементарна смяна – повърхността на субстрата е завършена стъпаловидно, което разпределя напрежението хоризонтално и предотвратява напукването. Това разрешава да се вършат по-големи диамантени подложки с по-висока непорочност.

Екипът се надява да комерсиализира диамантените пластини през 2023 година, а в това време към този момент работи за удвояване на диаметъра до 10 см. Очаква се създаването да бъде показана на Международната конференция по технологии за произвеждане на комплицирани полупроводници този месец.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР