Диабетът е една от епидемиите на XXI-ви век. Заболяването се

...
Диабетът е една от епидемиите на XXI-ви век. Заболяването се
Коментари Харесай

С какво да се храним и какво да избягваме при захарен диабет

Диабетът е една от епидемиите на XXI-ви век. Заболяването се характеризира с повишение на захарта в човешкия организъм. За диабетиците е извънредно належащо да водят здравословен метод на живот и да отделят изключително внимание на питателните си привички.

В резултат на нарасналото равнище на захар при диабет се нарушава вярната обмяна на веществата. От това страдат доста системи в човешкия организъм: кръвоносна, нервна и други Това разяснява ендокринологът доктор Камен Каменов от МЦ " Орто Пункт ".

Изследванията за диабет са наложителни, с цел да сме наясно какво е количеството на глюкоза в кръвта ни, което надлежно оказва помощ да се пресметне рискът от развиване на диабет. Всички диабетици, както и близки на диабетици, би трябвало да знаят какво би трябвало и какво не би трябвало да се яде при диабет.
свързани новини3245на 08.07.2021
Кои артикули са неразрешени при захарен диабет

Като цяло, това са храни, които съдържат " гигантско " количество въглехидрати и захар.

Сушени плодове

Всеобщото мнение е, че сушените плодове са прелестен хранителен артикул, който е потребен за здравето, като наред с това е и диетичен. Истината е, че единствено в 100 грама сушени плодове се съдържа количество захар, което е равно на 13 чаени лъжички - т.е., това е една супер сладка храна.

Мед

В 100 грама мед се съдържат 80 грама захар. Доста хора считат, че медът е сурогат на захарта. Всъщност, медът съставлява още веднъж тъкмо същата тази захар, само че в течен тип.

Йогурт с плодове

Макар на пръв прочит да наподобява потребно, йогуртът с плодове е неразрешена храна за диабетици. В 100 грама йогурт с плодове се съдържат 6 чаени лъжички захар. Разпространена илюзия е, че когато се храним с йогурт с плодове, да вземем за пример на обяд, ние съблюдаваме диета. С 6 чаени лъжички захар това няма по какъв начин да се случи.

Зърнени храни

Диабетиците не би трябвало да ядат пълнозърнест самун, както и хранителни артикули, съдържащи овес, ечемик и пшеница. Причината за това е, че те имат много високо наличие на въглехидрати.

Сладки плодове

От диетата при изцяло би трябвало да бъдат изключени сладките плодове, които покачват равнището на глюкозата в кръвта. Това са банани, любеница, пъпеш, грозде, ананас и манго, написа " Труд ".

При диабет, като се изключи че би трябвало да обърнем внимание какво не би трябвало да се яде, следва да се съобразим и с това какво не би трябвало да се пие.

Кафе със сметана и подсладители

Интересно е да знаем, че при хора, които пият кафе рискът от развиване на е по-нисък, в сравнение с при тези, които изобщо не пият кафе. Става въпрос обаче за " черно " кафе - без сметана, без захар или някакъв тип подсладители. Кафето и кофеиновата напитка са две напълно разнообразни неща. В 100 грама кофеинова напитка (капучино, лате) със сметана и подсладители може да се съдържат до 8 лъжички захар.

Кофеиновата напитка в действителност съставлява сладка напитка със наличие на кафе. Редовната консумация на този тип напитка води освен до развиването на диабет, само че и до затлъстяване.

Алкохол

Когато човек страда от и използва медикаменти, той никога не би трябвало да пие алкохол. Това е обвързвано с покачвания риск от развиване на хипогликемия - ниска кръвна захар.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР