Дезинформацията е едно от най-големите предизвикателства към демокрацията, заяви вицепрезидентът

...
Дезинформацията е едно от най-големите предизвикателства към демокрацията, заяви вицепрезидентът
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Дезинформацията е едно от най-големите предизвикателства към демокрацията

Дезинформацията е едно от най-големите провокации към демокрацията, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция на тематика „ Организираното гражданско общество против Дезинформацията ".

Организатор на форума е Икономическият и обществен съвет на Република България взаимно с Европейския стопански и обществен съвет.

По думите ѝ зад подправените вести се крият тактики, които целят да манипулират публичното мнение и да отслабят добре функциониращи институции, оповестява Българска телеграфна агенция.

Лъжливите клюки и дезинформацията са международна опасност от доста дълго време, само че през днешния ден заплахата е доста по-голяма, тъй като цифровите платформи усилват десетократно пропагандирането и разпръскването на подправените вести, изясни вицепрезидентът. „ В изискванията на мощно конкурентна среда медиите разчитат на осведомителни дотации, като разгласяват текстове от непознати медии, без да показват връзка с оригинала. Или неведнъж разгласяват единствено една част от този оригинал по този начин, че да трансформират наличието. Това също е подправена вест ", сподели Илияна Йотова.

Социалните мрежи се трансфораха в медии, изместиха пресата, станаха канал за връзка - доста леснодостъпен, и потреблението му е запълнено с операция, която не изисква никаква предварителна подготовка, разяснява Йотова. Тя означи, че е задоволително човек да има мобилно устройство, с цел да проникнеш до тези средства за връзка. Ако преди този момент да изпратиш обръщение до публиката изискваше готовност на доста средства - в цифровата епоха всичко това стана простащина, налична за всеки, сподели още вицепрезидентът.

Според нея този достъп до операция направи доста мъчно отделяното на положителното от неприятното и същинското от неистинското в медийната среда.

Илияна Йотова цитира проучване Евробарометър от април, съгласно което 60% от българите считат, че могат да разпознаят дезинформацията. „ В същото време в страната властваше песимизъм по отношение на пандемията и имунизацията. Конспиративните теории заемат доста място в общественото пространство, а медийната просветеност е извънредно ниска. България се подрежда на последно място по медийна просветеност в границите на страните членки на Европейски Съюз ", уточни вицепрезидентът.

Дезинформацията е цялост от средства за връзка, които целят да заблуждават хората или публичното мнение поради персонални или частни ползи или да се въздейства на публичното мнение, изясни Йотова. Ако оставим дезинформацията да ни превзема отвред, ние самите се отхвърляме от личните си права, сподели още тя.

Вицепрезидентът съобщи, че битката с дезинформацията изисква помощта и на страната. Чрез профилирани институции, регулатори, законодателна рамка с правила за потребление на онлайн платформите, счита Йотова. Според нея дезинформацията е опасност за националната сигурност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР