Дейвид Камерън обвини Израел, че е поискал затварянето на ключов

...
Дейвид Камерън обвини Израел, че е поискал затварянето на ключов
Коментари Харесай

Дейвид Камерън: Израел блокира ключов пропускателен пункт за помощи в Газа

Дейвид Камерън упрекна Израел, че е изискал затварянето на основен пропускателен пункт за филантропична помощ в Газа, в конфликт с израелски държавен представител, който съгласно известията е довел до отстраняването на служителя.


В остро писмо министърът на външните работи на Обединеното кралство съобщи, че помощта не може да влезе в Газа заради " случайни отводи от страна на държавното управление на Израел и продължителни процедури за разрешаване на достъпа, в това число многократни инспекции и тесни прозорци за отваряне през светлата част на деня ".

Говорителят Ейлон Леви, за който израелските медии оповестиха, че е краткотрайно отхвърлен, се е нахвърлил върху Камерън в Туитър, намеквайки, че Израел не слага никакви спънки пред доставката на помощта.

Самият Леви не е коментирал повода за отстраняването си, само че английски депутати обявиха, че някои от изказванията на Леви не са били утвърдени в израелското държавно управление. Появиха се и известия за предходен конфликт сред Леви и Камерън, който е основал напрежение.

В писмо до ръководителя на комисията по външни работи Алиша Кернс Камерън отхвърля изказванието на Леви, че Организация на обединените нации е поискала пропускателният пункт Керем Шалом да бъде затворен в съботните дни. Леви направи това изказване в туит, само че Камерън съобщи, че Израел затваря жизненоважния пропускателен пункт поради шабат.

Тонът на писмото на Камерън е незабравим заради откровеността, с която той приписва проблемите при разпределянето на помощта, като изрично опонира на израелските изказвания, че броят на камионите с помощ, преминаващи в Газа, е достигнал приемливо равнище.

Той написа: " Вие цитирате изказвания, че интернационалните донори би трябвало да изпращат толкоз помощи, колкото желаят, а Израел ще улесни влизането им. Иска ми се това да е по този начин. Огромно отчаяние провокира фактът, че помощта от Обединеното кралство за Газа постоянно се задържа в очакване на израелски позволения. Например, известно ми е, че някои помощи, финансирани от Обединеното кралство, са заседнали на границата за по-малко от три седмици в очакване на утвърждение ".

Той добави, че броят на камионите, влизащи в Газа, приблизително дневно е 165, само че с огромни съмнения. Според него това е усъвършенстване по отношение на януари, само че към момента е нужен по-спешен прогрес, с цел да се доближи цифрата от 500 камиона дневно преди нападението на Хамас против Израел на 7 октомври.

Той също по този начин съобщи, че една от главните аргументи за проблемите с разпределението в Газа е, че Израел не разрешава на нужния личен състав да получи визи. Той написа, че " това би трябвало да се промени ", като показва, че повече от 50 визи чакат утвърждение от Израел, с цел да могат опитни чиновници да влязат в Газа.

Част от очевидната незадоволеност на Камерън е, че той и неговият специфичен делегат по филантропичните въпроси в окупираните палестински територии считат, че от средата на януари насочат еднакъв лист с претенции. Камерън също по този начин твърди, че Израел има опция да възвърне водоснабдяването, като позволи навлизането на гориво в Газа за изпомпване на вода.

Той съобщи, че в северната част на Газа 300 000 души са без вода. " Израел има опция да завърти още веднъж крановете - би трябвало да го направи ", написа той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР