Действията, предприети от Министерството на финансите за попълване на паричните

...
Действията, предприети от Министерството на финансите за попълване на паричните
Коментари Харесай

Ще повлияе ли дългът на САЩ на Биткойн?

Действията, подхванати от Министерството на финансите за попълване на паричните запаси след разрешаването на казуса с лимита на дълга, биха могли евентуално да понижат наличността на ликвидност в щатски долари в системата, което може да окаже негативно влияние върху цената на Биткойн.

Тъй като договарянията за повишение на лимита на дълга на държавното управление на Съединени американски щати остават в задънена улица, някои анализатори показаха противоречие, предупреждавайки, че вероятно съглашение може да окаже неподходящо влияние върху крипто пазара.

На 19 януари Съединени американски щати доближиха законоустановения си предел на дълга от $31.4 трилиона, което накара Министерството на финансите да приложи изключителни ограничения и да изчерпи салдото по общата сметка на Министерството на финансите (TGA), с цел да поддържа работата на държавното управление.  

Тази обстановка увери, че активи като Биткойн , които се въздействат от съмненията в ликвидността на щатския $, резервират търсенето си на фона на опасенията за евентуален банкрут на държавното управление и продължаващото повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас.

По данни на MacroMicro салдото на TGA е намалял от към $500 милиарда при започване на февруари до $68 милиарда през предходната седмица.  

Според оценки на Goldman Sachs паричният баланс на Министерството на финансите евентуално ще доближи минимално изискуемото равнище от $30 милиарда при започване на юни.  

Това значи, че към това време би трябвало да се реализира съглашение за дълга, с цел да се избегне това, което някои възприемат като пагубен банкрут.

Освен това, откакто лимитът на дълга бъде нараснал, Министерството на финансите ще се опита да възвърне паричните си запаси посредством издаване на държавни облигации.  

Това може да понижи ликвидността в системата и да окаже напън за повишение на доходността на облигациите. Увеличеното издаване на облигации нормално води до спад на цените и повишение на доходността. Струва си да се означи, че Биткойн има наклонност да се движи в посока, противоположна на доходността на облигациите.

Ето за какво, въпреки че едно евентуално съглашение може да отстрани забележителна икономическа неустановеност, активи като Биткойн, които нямат директна връзка с действителната стопанска система и в огромна степен разчитат на фиатна ликвидност, в действителност биха могли да се сблъскат с провокации.

Освен това издаването на повече държавен дълг на Съединени американски щати би нараснало обществените разноски, което би могло да бъде от изгода за стопанската система, само че би забавило вероятността за понижаване на лихвените проценти.

Пазарният консенсус до момента беше, че неизпълнението на отговорностите ще провокира под паника продажби и търсене на пари в световен мащаб, сходно на това, което се случи по време на пазарния срив през март 2020 година, породен от COVID-19 пандемията, когато Биткойн означи спад от над 50%. Обратно, чака се разрешаването на въпроса с лимита на дълга да подтиква държанието на вдишване на риск.

По време на банковата рецесия през март Биткойн притегли търсенето на сигурни убежища, макар че други активи, чувствителни към лихвените проценти, като софтуерните акции, също се показаха добре заради пазарните упования за ранно понижаване на лихвените проценти от страна на Федералния запас. По създание Биткойн продължава да се въздейства най-вече от изискванията за ликвидност и се смята за рисков актив.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР