Действията на Русия в Украйна ще са тема на свиканата

...
Действията на Русия в Украйна ще са тема на свиканата
Коментари Харесай

НАТО се събира извънредно на две места и в различни формати

Действията на Русия в Украйна ще са тематика на свиканата през днешния ден изключителна виртуална среща на върха на НАТО.

В същото време високопоставени лидери от девет европейски страни от Източния фланг на НАТО се събират във Варшава, с цел да обсъдят задълбочаващата се рецесия в Украйна след вчерашния старт на военната интервенция на Русия против Киев. В срещата на високо ниво във формата Б9 ще взе участие българският президент Румен Радев.

Полският президент Анджей Дуда е хазаин на форума на групата на страните от НАТО от Централна и Източна Европа.

Във формата Б-9 за съвещания и разговор по въпроси на сигурността, с изключение на Полша вземат участие България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония, напомня БНР. Във фокуса на диалозите във Варшава ще бъде разисквана обстановката в Украйна след вчерашната съветска военна интервенция, както и глобите против Москва.

Вчетвъртък вечерта и министрите на отбраната на страните от формата Б-9 осъдиха нахлуването на Русия в Украйна и приканиха Москва неотложно да приключи военните си дейности. В нея взе участие и секретарят по защита на Съединени американски щати Лойд Остин.

Министрите на защитата споделиха общо схващане за обстановката в региона на сигурността на източния фланг на Алианса след почналото въоръжено нахлуване на Руската Федерация над Украйна и координираха общи позиции по въпросите за разискване на идната среща на държавните и държавни ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се организира на 25 февруари 2022 година, написа в публично известие българското Министерство на защитата. Съюзниците осъдиха по най-категоричен метод нахлуването на Русия в Украйна и приканиха Русия неотложно да приключи военните си дейности. 

Агресивната политика на Русия, материализирана в изцяло неприемливото военно нахлуване над суверенна Украйна, сплотиха мненията на съдружниците от формата за нуждата от тясно съюзническо съдействие, координирани дейности на Алианса, както и по жизненоважната нужда от усилване на възпиращия и защитителен капацитет по източния фланг на НАТО, написа МО. Министрите на защитата подчертаха, че развърнатата военна експанзия против Украйна изисква от държавните ръководители на страните-членки на Алианса да вземат виновни и перспективни решения, които имат капацитета да възпрат всевъзможни враждебни дейности и да защитят при нужда съдружниците от източния фланг.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР