Действията на колекторските фирми концентрират силен обществен интерес и често

...
Действията на колекторските фирми концентрират силен обществен интерес и често
Коментари Харесай

Адвокат Деян Драгиев: Социалният проблем е откъде тръгва натрупването на дългове

Действията на колекторските компании концентрират мощен публичен интерес и постоянно отрицателни реакции. Има нужда от характерен юридически режим , сподели в изявление за БНР юрист Деян Драгиев, който е правил разбор на законодателството по тази тематика у нас и по света.
Подобна правна уредба по думите му е част от по-голяма мозайка, а огромният въпрос е какъв е статутът и какво е ситуацията на длъжника.

„ Закон може да помогне с доста неща, той не взема решение цялостният проблем. Цялостният проблем е обществен проблем. “

Според юрист Драгиев с популистки самоувереност от време на време се изважда и тематиката за персоналния банкрут , като всичко това се движи в една и съща посока - основава се усещането, че ще се одобри законодателство, което по вълшебен път ще промени ситуацията на длъжника .

Опасността е, когато се отиде към това да се оказва помощ прекомерно доста на длъжника, да се дебалансира целият развой по събиране на вземанията , акцентира Деян Драгиев в предаването „ Преди всички “.

Според Драгиев е нужен пакет от закони, които целят да се реализира баланс в връзките заемодател – дебитор.

Не може единствено длъжникът да има отбрани , а кредиторът да не може да направи нищо и да бъде в безпределно слаба позиция, посочи той.

Трябва да си зададем въпроса какъв е общественият проблем , а не какъв закон да приемем, безапелационен е юристът.

„ Социалният проблем е от кое място потегля това струпване на задължения, за какво те се натрупват, какъв е общественият профил на всеобщия дебитор , какви са икономическите – микро и макро аспекти на тази обстановка. А към този момент правният инструментариум в интерес на длъжника, несъмнено може да се одобряват разнообразни ограничения. “

Нито един публичен недостиг не може да бъде обезщетен просто посредством закон , заключи Деян Драгиев.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР