Действително в Агенцията са се натрупали доста проблеми. Аз съм

...
Действително в Агенцията са се натрупали доста проблеми. Аз съм
Коментари Харесай

Христо Даскалов: Когато бизнесът и контролът се съчетават, се получава загуба на контрол

„ Действително в Агенцията са се натрупали много проблеми. Аз съм оптимист, че всичко е поправимо, когато има воля, първо политическа воля . “ Това сподели пред БНР новият шеф на Българската организация по сигурност на храните проф. Христо Даскалов.

Проф. Христо Даскалов  стимулира преместването на БАБХ  и отделянето ѝ от Министерството на земеделието с контролните функционалности на Агенцията, които са разнообразни от задачите на земеделското ведомство.

„ В ръководството има постулати, които би трябвало да се съблюдават.  Контролът и бизнесът не би трябвало да се съчетават . Тогава се получава загуба на надзор. “

Даскалов предвижда, че процесът би трябвало да бъде приключен доникъде на годината.

1 юли е датата, която стои на хоризонта при нас . До 1 юли би трябвало да сме създали всички законови промени, с цел да може да бъдем към този момент на послушание на Министерския съвет. “

Неразплатените задължения на БАБХ се оказаха много милиони , уточни Христо Даскалов, без да назове точната сума, която предстои на прецизиране.

„ Към разнообразни компании, с които Агенцията е работила през това време. Това е огромен проблем. “

Има много случаи, когато са прехвърляни действия на компании и лаборатории , които самата БАБХ може да прави, удостовери Даскалов като лабораторен професор с дълъг професионален опит.

„ Много от проблемите обуславят тази въртележка , която се получи във връзка с назначените лица за изпълнителни шефове (8 за 10 години – бел. ред.) “, съобщи още проф. Даскалов.

 Проверка на инспектори от БАБХ Снимка: БГНЕС

В момента в БАБХ работят 164 агрономи, през 2011 година са били към 400. Повишаването на заплатите на настоящия личен състав ще подтиква идването на повече младежи, счита шефът на Агенцията по храните. 

„ Високото възнаграждение ще даде повече самочувствие на хората, само че не е единственото, което може да направи работата на нашите инспектори по-добра . “

В коментара си Даскалов посочи още, че в системата има „ основани връзки, които ще би трябвало да разкъсаме по-нататък “, „ неприятни практики “ в системата на земеделието, касаещи бизнеса и добави, че земеделците са изпитали „ силата на институциите не в положителния смисъл на думата “.

Лошите привички мъчно се избиват, само че те се избиват . Хора, които не желаят да се разделят с тези неприятни привички, които са усвоили във времето, ще би трябвало да се разделим с тях. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР