Действително се намираме в една необичайна ситуация, която близката история

...
Действително се намираме в една необичайна ситуация, която близката история
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Абсурдно е бюджетът да бъде определян от плаващи мнозинства

Действително се намираме в една необикновена обстановка, която близката история не познава. Служебното държавно управление е в обстановка в края на годината, когато по принцип би трябвало да се приема бюджет за идната година, ние в Народното събрание нямаме към момента ръководещо болшинство. Един бюджет постоянно е изразил на политиката, която едно ръководещо болшинство, респективно държавно управление ще организира през идната година. Това е най-важният документ на ръководство.

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria икономистът и някогашен министър на стопанската система и обществената политика Лидия Шулева.

По нейните думи от две години насам България се намира в политическа рецесия. Според Шулева, ако сега бъде импортирана актуализация на бюджета, никой не може да предвижда какви ще бъдат предложенията на партиите и кой ще носи отговорност за идващото ръководство на страната.

„ Ние и тази година посрещнахме с бюджета от предходната година и първите 4 месеца работихме с бюджета от предходната година “, уточни тя.

Според Шулева в границите на настоящия бюджет има опция да се разширят разноските в обществената сфера и без да има актуализация.

„ Бюджетната процедура разрешава прекачване на едно перо от един бюджетен разпоредник към друго, когато има остатък и ние сме били очевидци през годините по какъв начин с разпореждане на Министерския съвет се вършат в края на годината от остатъците най-различни разплащания “, означи Шулева.

По нейните думи би трябвало да се разшири кръга на хората, които да получат еднократна помощ за отопление или посрещане на потребностите им през зимата.

„ За 250 хиляди души, получили енергийни помощи, страната отдели 180 млн. лв., до момента в който за 3 месеца на бизнеса са дадени обезщетения на стойност 3 милиарда лв. “, разяснява някогашният министър на стопанската система.

„ Не може бюджет на една страна да се дефинира от плаващи болшинства. Това е неуместно “, безапелационна е Шулева.

Според нея при всички случаи минималната работна заплата през идната година ще бъде увеличена.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР