Действащите правила на ЕС в областта на равното третиране изискват

...
Действащите правила на ЕС в областта на равното третиране изискват
Коментари Харесай

ЕС подкрепя по-солидни институции срещу дискриминацията

Действащите правила на Европейски Съюз в региона на равното отнасяне изискват основаването на национални органи за равно отнасяне във всички страни — членки на Европейски Съюз. Тези институции се оказват нужни и скъпи за одобряването на правилото на недискриминация във връзка с физическите лица и за приемането на политики в региона на равното отнасяне от страна на обществените органи и частните организации.

Много страни членки дадоха опция на своите органи за равно отнасяне да поемат значима роля и да се трансфорат във значими центрове за даване на експертен опит и на поддръжка по отношение на тъжби за дискриминация. Въпреки че са налице голям брой положителни практики, сферата на активност на органите за равно отнасяне в Европейски Съюз се характеризира с огромно многообразие, което за жалост допуска и липса на задоволителна степен на самостоятелност, както и на по-широки пълномощия. Това е по този начин, тъй като настоящото законодателство съдържа единствено минимални критерии за подготвеност и самостоятелност, без да се дефинират стандарти.

Тази обстановка поражда разлики в метода, по който жертвите получават поддръжка в целия Европейски Съюз. Изграждането на Съюз на тъждество значи да се подсигурява, че хората във всички страни членки се употребяват от общо минимално ниво на отбрана против дискриминация със сравними права на правна отбрана.

Чрез, призната от Европейската комисия, желаеме органите за равно отнасяне да осъществят цялостния си капацитет, да способстват дейно за използването на разпоредбите на Европейски Съюз в региона на равното отнасяне, да оказват помощ на жертвите на дискриминация да получат достъп до правораздаване, да вземат участие в действия за попречване и разпространение, да покачват осведомеността по отношение на правото на недискриминация и да спомагат на обществените и на частните субекти да реализират познания и потенциал.

Това е належащо, защото усещането за разпространяването на дискриминирането възоснова на породист и етнически генезис, полова ориентировка, вяра или убеждения, увреждане и възраст е високо и варира от 59 % до 40 %. Недостатъчното докладване на случаи на дискриминация продължава да бъде необятно публикуван проблем и доста произшествия остават неотчетени.

Дискриминацията води до загуби за обособените хора, обществото и стопанската система. Изправени пред дефицита на работна ръка и на умения, би трябвало да се оправим с дългогодишните провокации пред присъединяване на пазара на труда на дамите, хората с увреждания, ромите и хората с мигрантски генезис. Осигуряването на равно отнасяне в всекидневието на хората отваря огромна опция за постигането на приобщаващ и резистентен напредък. А съществуването на по-солидни органи за равно отнасяне е част от решението.

Със законодателното предложение по отношение на стандарти за органите за равно отнасяне, което Европейската комисия преди малко показа, ще се усъвършенства методът, по който тези органи действат. Държавите членки ще би трябвало да подсигуряват, че органите за равно отнасяне разполагат със постоянни гаранции във връзка с независимостта си, уместно финансиране и нужните пълномощия за дейно подкрепяне на жертвите на дискриминация.

Подкрепата, която даден орган за равно отнасяне може да даде на жители, подложени на дискриминация, би трябвало да е от решаващо значение. Услугите на органите за равно отнасяне ще би трябвало да бъдат безвъзмездни и налични за всички жертви на равни начала и без спънки. 

Органите за равно отнасяне ще би трябвало да дават на всички жалбоподатели информация и предварителна оценка на техния случай. Всички те ще могат да оферират разнообразни благоприятни условия за следствие на случаи на дискриминация, в това число посредством споразумяване на спор по взаимно единодушие сред страните, в допълнение следствие, издаване на мнения или обвързващи решения и дейности в съда.

С нашите оферти органите за равно отнасяне ще могат да играят централна роля за натрупването и шерването на познания. От обществените институции ще се изисква да се съветват с тези органи по транспарантен и навременен метод по въпроси, свързани с равното отнасяне, и да вземат поради техните рекомендации.

Тези органи ще могат да допринесат за възстановяване на събирането на данни по отношение на равното отнасяне, което е от решаващо значение за мониторинга и осведоменото основаване на политики. Редовните им отчети по отношение на положението на равното отнасяне и дискриминирането ще спомогнат за изясняването на провокациите, които би трябвало да бъдат преодолени.

Ако успеем да реализираме задачата си, органите за равно отнасяне ще могат освен да се борят с дискриминирането в кратковременен проект и в обособени случаи, само че и да поддържат страните членки при консолидираното на правилото на равното отнасяне и при стимулирането на напредъка в средносрочен проект към постигането на сплотени общества, учредени на правдивост и приобщаване.

---

*Статията е предоставена особено на " Сега ". Тя е във връзка посочената в нея законодателна самодейност, призната на 7 декември от Европейската комисия. Инициативата е за укрепване на органите по въпросите на равенството, по-специално тяхната самостоятелност, запаси и пълномощия. За България подобен орган е Комисията за отбрана от дискриминация.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР