Беновска / Деян Николов: Кой управлява? Николов: Евроатлантическите ценности!

...
Деян Николов, кандидат-кмет на София от Възраждане - Илиана Беновска
Коментари Харесай

Деян Николов, кандидат-кмет на София от Възраждане - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 14.10.2023 г.

Николов - защо кмет на София?; Дебати за София; Хекимян и Терзиев - подставени лица

“Защо искате да станете кмет на София или ви възложи партията, или имате мисия?” започна разговора Беновска. Николов отговори, че има мисия и му се струва, че е от най-подготвените кандидати и доста от тях не са наясно с детайлите по отношение на управлението, нямат реални решения. Беновска подари на Николов червена ябълка с пожелание за успех на кметските избори.

Тя отбеляза, че е искала да се организират дебати за София, но останалите претенденти не искат. Николов смята, че ги е страх и се вижда, че и националните медии ще си спестят дебатите, което е обидно за столичани. “Те вкараха едни поставени лица кандидати за кметове на София, които няма как да влязат в материята толкова бързо - Антон Хекимян и Васил Терзиев са подставени лица на системата - Хекимян излезе от медиите, другият идва от бизнеса, но не е бил никога в политиката, очевидно сега навлиза, тепърва разбира, много общи приказки. Много и напомня на ранния Кирил Петков. Всички са от една политическа кръвна група - на задкулисието” заяви Николов. Той коментира, че ако Терзиев застане на кметският пост, един ден Пеевски ще вдигне телефона и ще каже, че има едни строежи, които трябва да се довършат, а ако не се - разваляме правителството. Беновска коментира, че Павела Митова от ИТН е заявила, че ако министър-председателят отсъства няма да поканят Делян Пеевски, защото той така или иначе е зает, но Асен Василев ще го предложат. Николов отбеляза, че няма да се разбере кой се е обадил, но ще се види резултатът на някое гласуване в общинския съвет. “Дори и Хекимян и Терзиев да живеят с илюзията, че ще взимат някакви решения, аз съм сигурен, че няма да имат такава свобода” подчерта Николов.

Разходка из София с Николов; Избирателите на “Възраждане”

Той сподели, че кампанията на “Възраждане” е на терен, имат 80 събития последните няколко седмици и трябва истинска промяна, а не като поднесената “Промяна”. Беновска отбеляза, че още в началото на кампанията са обещали да направят разходка из София с “Възраждане” в понеделник 16-ти октомври, а по-късно ще обявят началната точка и час. Водещата попита кои са избирателите на “Възраждане”, а Николов отговори, че това са нормалните работещи софиянци, които си плащат данъците и живеят трудно, защото социалната среда не му е осигурена, изпитва затруднения всеки ден - да закара детето на ДГ, да отиде до работа, на когото му изниква блок до терасата.

Презастрояването в София

Той отбеляза три основни проблема в София - презастрояване, трафик и мръсотия, които според него имат много лесни решения. Той подчерта, че наредбата за отстоянието между сградите трябва да се промени, изчислява се по формула, заради която в момента се появяват сгради между сградите. За Николов от изключително значение е и планирането в кварталите, което е отпреди 20-30 години, а единствено “Овча Купел” има нов подробен устройствен план, според който има парк, детска градина и т.н., докато в други квартали една двуетажна планирана сграда се превръща в 9-етажна. Беновска коментира, че има две течения в планирането - да се строи жанрово или еклектично. Тя даде за пример Солун, където се строят къщи до къщи, но причината е, че не е имало социализъм, всеки си е имал място, построил си е къща, а на първите етажи има магазини, кафенета, ресторанти - малките бизнеси на семействата. Николов коментира, че общините трябва да заявят къде ще се строят детски градини, не да се позволява строеж на огромни сгради, на място за ниско строителство, както и да се увеличи бюджетът за отчуждаване. “600 милиона е капиталовата програма на София на година. 400 само се усвояват, 200 милиона не успяват, те остават нереализирани, защото бюджетът за отчуждаване на тези имоти, за строеж на детски градини и пътища е 10 милиона, а предната година беше 15 милиона. За една детска градина трябват между 1-2 милиона за отчуждаване, отчуждават се 5-6 имота и се приключва. Трябва да се направи - капиталова програма за 570 милиона и увеличение на бюджета за отчуждаване с 30 милиона” заяви Николов. Той коментира, че 9 години се строи бул. “Тодор Каблешков” до “Черни връх”, заради отчуждаването на имотите.

Общината и референдумите

“Плаче ли тази община за прокуратура?” попита Беновска и отбеляза, че Фандъкова като стопанка е направила доста неща, те се виждат, когато София е празна, но доста вълци бродят из коридорите на Столична община. Николов потвърди, че са направени някои големи инфраструктурни промени в София, които са добри, но има чакалня пред кабинета на главния архитект, който разпределя всичко. Той подчерта, че София никога не стига до детайлите - до малкия квартал, малкия проект и това няма да се случи с тази философия на управление - централизиран бюджет за големите проекти. Николов заяви, че общината плаче и за референдуми, а ако няма референдуми, то поне да правят истински обществени обсъждания, а не да оповестяват скришно. Кандидат-кметът отбеляза, че трябва да има референдум за това дали ще се запази културния старинен архитектурен облик на София или искаме модерен град, с високи стъклени сгради, за да се знае години напред как ще се развива столицата.

Вот на недоверие

“Какво се случи вчера в НС - петък, 13-ти? Вие бяхте инициатор, вносител на вот на недоверие по енергетика на правителството на Денков и Габриел” попита Беновска. Николов каза, че правителство на Денков няма, то е на Пеевски, Денков е консенсусна фигура. “Пеевски е говорител на правителството пред медиите и с голямо самочувствие казва какво ще се случи и така раздава инструкции на Кирил Петков, на Денков - ти ще направиш това, ти си запиши това” подчерта Николов. Беновска пожела да видят кратка част от гласуването на вота.

13-ти октомври 2023, петък

Първият вот на недоверие към кабинета на ПП/ДБ пропадна.

Росен Желязков: Преминаваме към гласуване на проект на решение за гласуване вот на недоверие на МС с министър-председател Николай Денков. Ще прочета проекта на решение – НС на основание чл. 86, ал. 1 и чл. 89 от Конституцията на Република България реши гласува недоверие на МС на Република България с министър-председател Николай Денков Денков заради провал в сектор Енергетика. Подлагам на гласуване проекта на решение за гласуване на недоверие. Режим на гласуване.

Посочете резултата! Гласували 214 народни представители. За 71, против 143. Няма въздържали се. Предложението не е прието, вотът е неуспешен!

Поискано е прегласуване. Колеги, ще подложа прегласуване, моля режим на гласуване! Посочете резултата! Гласували 214 народни представители. За 71, против 143. Няма въздържали се. Предложението не е прието, вотът е неуспешен!


Бойко Борисов не гласува - бил в Разград…

Делян Пеевски, обаче, „подпря“ със силен гръб „сглобката“ ли не коалицията ли… Той си знае…

Медия: Неуспешен вот на недоверие, докога вашата ПГ ще дава доверието си на това правителство?

Делян Пеевски: Ние сме казали, докато си изпълняват обещанията към българските граждани и работят за хората, ние ще я даваме тази подкрепа! Защото е важно да го има това евроатлантическо мнозинство!

Медия: БСП подготвят още един вот на недоверие?

Делян Пеевски: Пореден цирк, видяхте, загуба на време на всички и пари на българския данъкоплатец! Вместо да си вършим работата се занимаваме с цирковете на проруската опозиция!

Медия: Само преди минути Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ, каза, че при ротацията ще има смяна на министри. Конкретно Вие бихте ли сменили някой министър?

Делян Пеевски: Рано е още това да се каже. Ние ще кажем кого подкрепяме и кого не подкрепяме, когато дойде времето, март месец е далече.

Медия: Кой е индикаторът, който ще ви покаже, че това правителство се отдалечава от евроатлантическия път? И коя постъпка на ПП може да ви накара да премислите дали това правителство трябва да е на власт, защото очевидно вие и ГЕРБ сте решаващи

Делян Пеевски: Ако се отдалечат от евроатлантическия път на България, веднага ще го свалим това правителство! Това е първото. И второ е, ако не работят за хората. Ако министрите не се заемат да решават проблемите на хората и да видим реално подобряване на стандарта на живот, ние ще се оттеглим от тази подкрепа.

Медия: Г-н Пеевски, правосъдният министър заяви пред Дневник, че ако не се приемат промените в Конституцията така, както са ги предложили, правителството ще подаде оставка!

Делян Пеевски: Промените в Конституцията ще бъдат подкрепени. Това е ясно на всички. Това е излишно да го говорим, това няма да е причината да си тръгне това правителство!

Медия: Предстои приемането на декларация в подкрепа на Израел, какво иска да покаже България с този знак?

Делян Пеевски: Както казахме, пълна подкрепа за Израел срещу агресора от Хамас!

Медия: Като заговорихме за промените в Конституцията, как ще коментирате становището на Венецианската комисия?

Делян Пеевски: Според мен становището е добро. Няма нещо неочаквано за нас. Дори сме доволни от това, което казват. Единствената промяна, което за мен е изненада, досега толкова години се говореше, че трябва да лишим главния прокурор от права. Това становище е обратно, че се лишава от много права. За мен това е странно! Ще го дискутираме с колегите. Ние сме за пълно орязване на правомощията на главния прокурор, но ще чуем и колегите с какво искат да се съобразим от Венецианската комисия!


“Проруската опозиция как се чувствате?” попита Беновска. Николов каза, че Пеевски в момента е готов да използва евроатлантизма, за да се изпере и следва ПП-ДБ да изчезнат.

“Възраждане” накъде?

“Местните избори ще дадат ли още по-голямо ускорение да ракетата носител на “Възраждане”, или ще ви блокират чрез завземане на определени стратегически постове в местната власт?” попита Беновска. Николов смята, че ще продължат да растат и ще имат около 20 % присъствие в общинските съвети в страната, което ще им позволи да направят това, което са направили в НС - да изсветлят и да накарат останалите да влязат в коалиция, за да се види задкулисието.

Беновска напомни, че ще направят разходка из София с “Възраждане” в понеделник 16-ти октомври и ще обявят по-късно началната точка и час.

Така завърши разговорът между Деян Николов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 14-ти октомври 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР