Деветте общини в Кюстендилско трябваше да направят разчет на възможностите

...
Деветте общини в Кюстендилско трябваше да направят разчет на възможностите
Коментари Харесай

Започна преместването на украински бежанци във ведомствени бази

Деветте общини в Кюстендилско трябваше да създадат план на опциите си за настаняване на огромни групи от украински бежанци. Разпореждането е от Областната администрация. Такова е и напътствието, изпратено от екипа на вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова . Общините трябваше да отговорят на писмото до края на работния ден в петък. Каква е обстановката ще стане ясно през днешния ден, само че от локалните управи разясняват в задатък, че нямат опция да поемат доста хора.

Според напътствията в писмото - търсят се зали, даже физкултурни салони, почивни бази за вероятно настаняване на групи от над 100 бежанци.С обезпечаването на повърхност и пространство от 4 куб. метра за човек най-малко. Това се прави превантивно, с цел да се поемат увеличени групи след 31 май, когато някои ще би трябвало за изоставен хотелите по Черноморието, както и при увеличаващ се брой бежанци от войната. Повечето от общините в Кюстендилска област не разполагат с такива здания и бази.

Община Дупница да вземем за пример може да одобри до 30 души, разясниха от администрацията. Общината е предоставила всичко на всичко два общински жилището, а община Сапарева баня не разполага с нито една такава база или постройка, сподели кметът на курортния град Калин Гелев .

Общината в Кюстендил беше планувала в началото да настанява бежанци в 7-етажния Парк хотел " Кюстендил ", както и в някогашен конфиденциален обект на Гражданска отбрана, който обаче не разполага с нужните условия за тази цел. Парк хотел " Кюстендил " е разгласен за продажба, а и е запазен до ноември, означи граданочалникът Петър Паунов , по този начин че по общините одобриха писмото на Калина Константинова с леко неразбиране.

От няколко седмици регионалният шеф на Варна беседва с управлението на общината във връзка даването на спортна зала във варненския квартал " Владислав Варненчик “. От общината сега изследват опцията юридически залата да бъде предоставена за настаняване на бежанци. Там се планува да се сложат походни кревати и да обитават украинци, до момента в който бъдат настанени на други места.

Над 25 компании участваха в трудова борса в Двореца на културата и спорта във Варна . Тя се организира за повторно в града с акцент върху украинските бежанци и с поддръжката на посолството на Съединени американски щати у нас.

Пред БНР Даниел Киряков , управител " Комуникации “ на Американска комерсиална камара в България, съобщи:

" Кино продукцията е гвоздеят на програмата, заради простата причина, че за пръв път в България има такава огромна продукция, която ще се снима. Нужни са статисти. Според техните калкулации – над 500 души, като общият брой претовареност може да набъбне двойно и тройно. Борсата е отворена и за българи, и за украинци, за всевъзможни хора, които имат потребност от работни места. Наш ангажимент като общественост е да подадем ръка на избягалите от войната украинци. Трябва да се отворят курсове по български език, които би трябвало да са безвъзмездни ".

Миглена Младенова , бизнес сътрудник " Човешки запаси “ в една от огромните компании за бутилиране на минерална вода в Родопите, сподели:

" В момента това, което предлагаме като свободни позиции, главно са оператор бутилиране на минерална и изворна вода, газирана и овкусени води. Колкото повече хора намерим, толкоз по-добре. Бихме могли да организираме образование по български език. Някои от украинските жители към този момент схващат български език. Ще поемем настаняването, нощувките ".

" След като дълго време прекарвахме бежанци към България, започнахме да ги изнасяме ". Това разяснява в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " доброволецът Аделина Банакиева :

 Аделина Банакиева

" Настаняването в базите ми звучи като настаняване в комуна , не че имам нещо срещу комуните, само че те са за някой там да може да оцелява и да се бори с пороци. Не виждам тези дами, на които аз персонално съм пособия, които не са по никакъв начин малко, да имат такива пороци. Отделно в тези бази какво вършим? Къде ще учат тези деца? ".

Банакиева уточни, че помощта от 40 лв., която се дават към сегашния миг, не стига вярно до бежанците :

" Тези пари са още веднъж дадени на глава, не на потребност. Не може да се храни едно двумесечно бебе или едногодишно дете със колбас. Те имат потребност от бебешки храни, от памперси, от бебешки млека, а те не се подсигуряват от страната ".
От звуковия файл можете да чуете цялото изявление с Аделина Банакиева и задачите репортажи на Кирил Фалин и Даниела Стойнова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР