Деветнадесета поредна седмица или почти пет месеца храните на едро

...
Деветнадесета поредна седмица или почти пет месеца храните на едро
Коментари Харесай

С над 5% поскъпнаха храните на едро от началото на годината

Деветнадесета поредна седмица или съвсем пет месеца храните на едро нарастват непрестанно по стоковите борси. Това демонстрират данните и за първата седмица на март 2022 година на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Седмичното повишаване е приблизително с 0,46%. От началото на годината покачването е с 5,38 на 100. Преди година, при започване на март, показателят на тръжните цени беше с над 26 на 100 по-нисък.

Цената на оранжерийните домати през предходната седмица е скочила с 6% до 3,16 лева за кг, а оранжерийните краставици нарастнаха с 3,5% до 4,40 лева за кг на едро. Кашкавалът вид " Витоша " е поскъпнал с половин % до 13,80 лева за кг. Олиото е повишило цената си с 2,6% и се е търгувало приблизително по 3,53 лева за литър. Захарта е прибавила 1,2% и се е продавала по 1,70 лева за кг. Брашно вид " 500 " е поскъпнало с 3,3% и се търгувало по 1,25 лева за кг.

Цените на храните доближиха исторически най-много през февруари, отбелязвайки растеж от 24,1% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, заради скок в цената на растителните масла и млечните артикули, заяви " Ройтерс ", цитирайки данни на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО) на Организация на обединените нации. ФАО предизвести, че по-високите разноски излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи на импорт. Базираната в Рим организация също разгласява първите си прогнози за производството на зърнени култури през 2022 година Очаква се световното произвеждане на пшеница да нарасне до 790 млн. тона от 775,4 млн. през 2021 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР