Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми

...
Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми
Коментари Харесай

Гешев: Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми за оставка като прокурор

Девети ден Прокурорската гилдия не се произнася по настояването ми за оставка като прокурор. Това съобщи някогашният основен прокурор Иван Гешев в профила си във Фейсбук.

" Както е известно, с декрет на президента на Република България от 15.06.2023 година, по предложение на Пленума на Висш съдебен съвет, бях освободен от длъжността основен прокурор за думите " политически отпадък, оправдавам се за израза ”. Това обаче не ме освобождава от длъжността прокурор в Прокуратурата на Република България, защото този акт е от изключителната подготвеност единствено и само на Прокурорската колегия на Висшия правосъден съвет, а не на Пленума ", разяснява Гешев.

" Ето за какво точно пред Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет подадох оставка като прокурор на 19 юни, като показах документално желанието си да напусна правосъдната система след 30 години работа в нея. Девет дни по-късно по незнайни аргументи няма изговаряне всъщност по отношение на заявката ми за овакантяване. Липсата на съответна реакция е белег за непрофесионално отношение и даже - за незадоволителна подготвеност ", декларира той..

Той призова Прокурорската гилдия да вземе решение и да почете желанието му за овакантяване.

" В противоположен случай пораждат разумните въпроси - кой и за какво се опасява от излизането ми от системата на правосъдната власт И в случай че към момента съм прокурор с цялостни права - дали мога да арестувам някого, да вземем за пример някой от разследваните сега политици ", пита той.

 

 

На 19 юни в дневния ред на Прокурорската гилдия беше включено заявката на Гешев, че желае да остане прокурор във Върховната касационна прокуратура. Междувременно обаче той прати ново - че желае да се махне от системата и разгласи нещо като политически план. Колегията одобри единствено за сведение заявката, че Гешев не желае да бъде преназначен във висшата прокуратура.

Гергана Мутафова, която е член на колегията, изясни пред " Сега ", че се приема, че с освобождението като основен прокурор, Гешев автоматизирано е освободен и от системата. Основанието, на което той бе махнат от поста, в действителност е съображение за дисциплинарно уволняване на магистратите по принцип. Т.е. няма по какъв начин някой да бъде уволнен като основен прокурор за накърняване престижа на правосъдната власт, само че да се одобри, че има интегритет да е редови магистрат. Мутафова въпреки всичко призна, че в закона има дупка.

В началото на днешното съвещание на Прокурорската гилдия Огнян Дамянов изясни, че оставката на Гешев в никакъв случай не е одобрявана за сведение. Заявлението на Гешев, изчетено от Дамянов на 19 юни, обаче завършваше с: " Може да приемете горното и като складиране на оставка. "

Дамянов уточни още, че по закон прокурор подава оставка с едномесечно предупреждение посредством административния си началник. Срокът за изговаряне на Прокурорската гилдия е 1 месец и ние постоянно сме постъпвали по този начин, уточни Дамянов. Но и добави, че " с цел да подаде някой оставка, би трябвало да има качеството на магистрат ". Дамянов изясни, че молбата на Гешев бъде включена в дневния ред на отрасловата комисия към Колегията за идната седмица.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР