Деветдесет и шест годишният германец Оскар Грьонинг, известен като "деловодителя

...
Деветдесет и шест годишният германец Оскар Грьонинг, известен като "деловодителя
Коментари Харесай

96-годишен бивш есесовец влиза в затвора

Деветдесет и шест годишният немец Оскар Грьонинг, прочут като "деловодителя на Аушвиц " и наказан за съучастничество в убийството на 300 000 души, беше приет за физически кадърен да изтърпи присъдата си, съобщи немският съд, съобщи ДПА.

Грьонинг апелира четиригодишната си присъда с претекста, че е в преклонна възраст. Тя му беше наложена предходната година от областен съд в Северна Германия. Обжалването не беше задоволено, се споделя в постановеното през днешния ден решение.

Седем десетилетия след Холокоста делото против Грьонинг беше първият път, в който присъда за съучастие в лагер на гибелта бива доказана след обжалване.

В лагера на гибелта Аушвиц-Биркенау умират над 1 милион души - множеството евреи. На 21 години Грьонинг се причислява като доброволец към "Вафен Секретен сътрудник ", а през 1942 година е трансфериран на работа в Аушвиц, където броял парите, открити измежду движимостите на пандизчиите, и ги пращал в основната квартира на Секретен сътрудник в Берлин.

В следвоенна Германия бил банков чиновник. Той в никакъв случай не е крил нацисткото си минало и в първите дни на процеса против себе си призна "морална отговорност " за Холокоста.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР