Девет занаятчии бяха посветени в майсторско звание (тестерлик) днес в

...
Девет занаятчии бяха посветени в майсторско звание (тестерлик) днес в
Коментари Харесай

Посветиха деветима майстори навръх св. Спиридон

Девет занаятчии бяха отдадени в майсторско звание (тестерлик) през днешния ден в Пловдив. Сред тях са петима ножари - Ивелин Вощански, Калин Митов, Веселин Йорданов, Галин Дончев и Кирил Митрашков; две майсторки по художествени тъкани - Светлана Петрова и Мария Джурова, и две по художествени плетива - Жана Стефанова и Добринка Гърдева.

Празникът на занаятчийския еснафин Св. Спиридон стартира тържествено в Етнографския музей в Стария град с пукане на пищови и шествие под съпровода на гайда и барабан. За пръв път манифестацията на майстори в публични носии мина през Хисар капия на път за черквата „ Св. Петка “-Нова.

След тържествената литургия членовете на Регионалната-занаятчийска камара в Пловдив се помолиха и в параклиса към храма на своя патрон Св. Спиридон, който бе открит предходната година.

Открай време Денят на Св. Спиридон е прочут в страната като „ Денят на майсторите “. Почита се като покровител на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и други

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско съдружие чества на Св. Спиридон. Част от Еснафския празник е и обичайния ритуал, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътства от общоградски национални радостния.

Занаятчиите се почерпиха с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и умряли майстори. Устабашията (най-старият и уважаван майстор) дръпна напътсвена тирада и препаса новите майстори през рамо с червен пояс.

Освен деветимата майстори, в калфа бе създаден и един чирак – кожар. Занаятчиите показаха своите произведения пред всички в Етнографския музей. В Занаятчийската камара под тепетата членуват над 2 000 майстори от цялата страна.

Снимки Руслан Йорданов и Стоян Илиев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР