Китайски учени в областта на космонавтиката разкриха в статия научните

...
Китайски учени в областта на космонавтиката разкриха в статия научните
Коментари Харесай

Китайска сонда ще проучва ресурсите на Южния полюс на Луната

Китайски учени в региона на космонавтиката разкриха в публикация научните цели и оборудването, инсталирано на сондата „ Чанъе-7 “, която ще изследва водния лед в сенчеста долина покрай Южния полюс на Луната, заяви Синхуа.

Китай възнамерява да изстреля сондата „ Чанъе-6 “, която да кацне на Луната през първата половина на 2024 година, с цел да събере проби от противоположната страна на Луната, и да изпрати сондата „ Чанъе-7 “ към 2026 година, с цел да реализира изследване на ресурсите на Южния лунен полюс.

Сред обектите от теоретичен интерес на задачата са водният лед и летливите съставни елементи в лунната почва, лунната морфология и състав, вътрешната конструкция и магнитните полета на Луната, ландшафтът на лунния Южен полюс, земната магнитна опашка и плазмена обвивка, както и измервателен опит в региона на лунно-земната интерферометрия с доста дълга база (VLBI).

Изследователите от Националния център за галактически науки към Китайската академия на науките и Китайския център за проучване на Луната и галактическо инженерство показват в публикацията, че изследователските платформи на задачата „ Чанъе-7 “ ще бъдат оборудвани с общо 18 потребни товара.

Експерименталното съоръжение LOVEX (Lunar Orbit VLBI Experiment), скенерът GENA (Grid-based Energetic Neural Atom Imager) и рисковата ултравиолетова камера EUC (Extreme Ultraviolet Camera) ще бъдат инсталирани на ретранслационен сателит на име „ Цюецяо-2 “ (Queqiao-2), който ще бъде изстрелян през първата половина на тази година.

Основната сонда „ Чанъе-7 “ се състои от орбитален модул, спускаем модул, луноход и летяща минисонда. Спускаемият уред ще се приземи на осветения борд на кратер наоколо до Южния полюс на Луната дружно с лунохода и летящата минисонда, се показва в документа.

Научното съоръжение, което ще бъде конфигурирано на главната сонда, включва камери, радари, анализатори на минерали и вода, спектрометри, магнитометри, сеизмограф и детектор за летливи субстанции, се споделя в отчета.

Мисията „ Чанъе-7 “ има за цел да изследва образуването и еволюцията на Луната, галактическата среда и потреблението на ресурсите на място, което ще постави основите за основаването на дълготрайна лунна изследователска станция в бъдеще.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР