Индонезийският вулкан Мерапи изригна, разпръсквайки облаци газ и лава по

...
Индонезийският вулкан Мерапи изригна, разпръсквайки облаци газ и лава по
Коментари Харесай

Индонезийският вулкан Мерапи изхвърли лава

Индонезийският вулкан Мерапи изригна, разпръсквайки облаци газ и лава по скатовете си, до момента в който други дейни вулкани в страната се активизираха и принудиха хиляди хора да се изтеглят, съобщи Асошиейтед прес.

На гъсто популации остров Ява Мерапи изхвърли облаци от гореща пепел и лава, която се спусна на разстояние до 2 км по скатовете му, съобщи Агус Буди Сантосо, началник на индонезийския Център за проучване и развиване на технологиите за геоложки бедствия. Стълб горещи облаци се издигна на 100 метра във въздуха, а пепелта покри няколко села, сподели той и добави, че не се оповестява за жертви досега.

Мерапи е най-активният от повече от 120-те вулкана в страната. Днешното изригване е следващото, откогато през ноември 2020 година управляващите покачиха равнището на паника до второто най-високо поради възходяща интензивност. Жителите, живеещи по скатовете, бяха посъветвани да стоят на 7 км от кратера и да имат поради вероятните закани от течаща лава.

През 2010 година при изригване починаха 347 души, а 20 000 поданици бяха разселени. Планината с височина 2968 метра се намира на към 30 километра от Йогакарта, античен център на яванската просвета и седалище на кралски династии от епохи. Около четвърт милион души живеят в радиус от 10 километра от вулкана.

Няколко други дейни вулкана също изригнаха този уикенд, което накара управляващите да изтеглят хиляди поданици, се споделя в изказване на индонезийския Център за вулканология и справяне с последствията от геоложки бедствия, оповестено в обществената мрежа Екс. Не се оповестява за жертви.

Индонезия, архипелаг с население от 270 милиона души, е страна с чести трусове и вулканична активност, защото се намира по продължение на " Огнения пръстен " - подковообразна поредност от сеизмични разломни линии към Тихия океан.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР