Девет противопожарни автомобили са гасили избухналия днес пожар в Универсална

...
Девет противопожарни автомобили са гасили избухналия днес пожар в Универсална
Коментари Харесай

Пожар избухна в зала в Скопие, подарена от България

Девет противопожарни коли са гасили избухналия през днешния ден пожар в Универсална зала в Скопие, която е подарена от България през 1963 година и е копие на постройката на изгорелия през 1983 година софийски цирк.
Прочетете още
Сигналът за пожара е подаден малко преди 10:00 ч. локално време.

Следобед пожарът е локализиран, само че температурата е висока и не всички точки в него са налични.

На място дойде и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, която прикани за бързо изясняване на аргументите за пожара. Тепърва ще се прецизират вредите.

„ Обектът е обезпечен няма жертви и ранени. Инвеститорът, надзорът и ръководителят на обекта са на място ”, съобщи Костадиновска-Стойчевска.

На обекта е имало единствено един инженер и двама служащи, само че те не са били в постройката по време на експлоадирането на пожара. Строителните служащи първи забелязали огъня и се пробвали да го потушат с пожарогасители, само че не съумели и повикали пожарникарите. Самата зала е строена през 1963 година и е имала гаранционен период от 20 години, посочи Лазар Арсовски, притежател на строителната компания, която ремонтира обекта. Той не пожела да спекулира с аргументите за пожара, само че съобщи, че е изгоряла остарялата, суха дървена структура.

На място дойде и някогашният шеф на Универсална зала Душко Поповски, който сподели пред медиите, че още по времето, когато той е бил шеф, от 2005 до 2009 година, е имало план за реорганизация и разширение на постройката, която към този момент е била задоволително амортизирана, само че той не е бил осъществен.

„ Такова оборудване нямаше право да работи. Подобна постройка в България изгоря за 7 минути. Късмет е, че се възпламени празна и не се срути и е добре, че няма жертви “, сподели Поповски.

Универсална зала е копие на постройката на Софийския цирк, която изгоря през 1983 година, и е издигната от България след пагубното земетресение в Скопие през 1963 година

Ремонтът на Универсалната зала стартира преди месец, откакто бяха завършени процедурите по прекачване на уговорката от общината към Министерството на културата на Северна Македония.

Реконструкцията на Универсалната зала беше стартирана през септември 2021 година от предходния кмет на Скопие Петре Шилегов със средства, отпуснати от държавното управление на Северна Македония, само че с встъпването в служба на Данела Арсовска строителните работи бяха спрени с мотив, че планът, по който се прави реконструкцията, не подсигурява сигурността на ползвателите на оборудването. Арсовска даде обещание, че работата ще продължи откакто бъдат направени промени в плана.

„ По плана за Универсална зала няма проблеми, само че строителните действия са спрени. Иска ми се да имам вяра, че може би се дължи на промяна на кмета, не желая да имам вяра, че Универсалната зала, като монумент и подарък от Република България след земетресението (през 1963 г.), е оставена да се разрушава поради някакви дребни политически дивиденти. Ако имаме пълномощия като Министерство на културата и в случай че има опция, ще се намесим, тъй като Универсалната зала, както всеки различен обект на културата, би трябвало да бъде пуснат в употреба допустимо най-скоро ”, сподели през февруари 2022 година министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, писаха медиите в страната, а дни по-късно от Министерството на културата в Северна Македония предложиха да се заемат с реконструкцията.

Предложението беше импортирано на съвещание на градския съвет през март, само че тогава болшинството от съветниците гласоподаваха управата на Скопие сама да продължи с ремонта.

На 19 февруари Министерството на културата подписа контракт със строителната компания Универсал Балкан за реорганизация на фасадата и покривното покритие на постройката на стойност 1,9 милиона евро, напомнят медиите в Северна Македония.

Залата, която до неотдавна в Скопие беше наричана знак на града, е издигната след земетресението в Скопие на 26 юли 1963 година, в което над две трети от града са унищожени, човешките жертви са над 1000, а десетки страни изпращат помощи за възобновяване на града.

Универсалната зала в Скопие, която е копие на постройката на изгорелия през 1983 година софийски цирк, е построена като подаяние от България. Съоръжението е издигнато в границите на 10 месеца и е пуснато публично в употреба на 10 януари 1966 година като център за образуване на разнообразни културни събития, написа Българска телеграфна агенция. 

 

 

 

Снимка: БНТ
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР