Девет произведения на испанския майстор Пабло Пикасо са дарени на

...
Девет произведения на испанския майстор Пабло Пикасо са дарени на
Коментари Харесай

Дъщерята на Пикасо дари 9 негови произведения на Франция

Девет творби на испанския занаятчия Пабло Пикасо са дарени на Франция от щерка му Мая и ще влязат в колекциите в Националния музей  " Пикасо " в Париж през идната година. Новината пристигна от френската министърка на културата Розлин Башло, която дефинира приемането на творбите на като  " извънредно събитие ".

Мая Руис-Пикасо, една от дъщерите на Пабло Пикасо и Мари-Терез Валтер, дава на Франция шест, две статуи и един скицник на именития създател, против което тя ще може да покрие дължимата сума за налог завещание към хазната. Произведенията ще бъдат налични за публиката през април 2022 г. На конференция в понеделник в музея " Пикасо " в Париж бе показано единствено едно от тях - картина от 1938 година, изобразяваща малко дете с биберон, наречена " Детето с близалка, седнало под стол ".

Според внука на Пикасо Оливие модел за картината е била майка му Мая.

Най-старата картина от сбирката, която ще бъде отстъпена на Франция, е " Дон Хосе Руис "  от 1895 г - на бащата на Пикасо, който също е бил художник.

Най-новата творба, която влиза в сбирката на музея " Пикасо ", поддържащ най-широката сбирка от творби на испанския занаятчия в света, е портрет от лятото на 1971 година, наименуван " Глава на мъж ". Картината е нарисувана две години преди гибелта на Пикасо на 91-годишна възраст.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР