Девет месеца защитаваме интересите на земеделските производители, инициирахме процеси по

...
Девет месеца защитаваме интересите на земеделските производители, инициирахме процеси по
Коментари Харесай

Министър Вътев с отчет за свършената работа: Девет месеца защитаваме интересите на земеделските производители

Девет месеца пазиме ползите на земеделските производители, инициирахме процеси по възобновяване на напояването и дефинитивно утвърдихме държавния надзор върху храните на Капитан Андреево. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в обществен видео доклад за осъщественото от екипа му в границите на държавното управление на акад. Николай Денков. Той посочи, че за първи път от десетилетия насам беше подхванат сложен метод за възобновяване на поливното земеделие и стартира рехабилитация на 24 канала на Напоителни системи. " Напояването е приоритет номер едно в нашата работа, тъй като без вода добивите са ниски. Достъпът на земеделските производители до поливна вода би трябвало да бъде обвързване на страната, а не позволителен режим “, безапелационен бе министърът.

Сред другите реализирани цели министър Вътев уточни, че дефинитивно е одобрен държавният надзор върху храните, които влизат в България, със заработването на лабораторията за проучване на пестициди на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево “. Тя бе реновирана с 2 млн. лева, обезпечени от държавния бюджет и е оборудвана с нужните лабораторни уреди. Камионите към този момент изчакват единствено нужното софтуерното време за пробите или към 5-6 часа, вместо 2 дни, както до момента, уточни той.

През последните девет месеца екипът работеше старателно за привличане на едни от най-известните български учени, които са по целия свят в аграрната просвета. " Такива имаме над 400 в най-елитните лаборатории и университети по света. Главната ни цел е да свържем науката с практиката по подобен метод, че да не проличава къде свършва науката и къде стартира практиката “, се отбелязва още в доклада пред обществото.

Министър Вътев акцентира, че страната ни продължава да се бори за равнене на дотациите сред българските производители и тези в старите европейски страни членки. " Защитаваме правото на нашите стопани да не попадат под ударите на нелоялната конкуренция на импорт от трети страни “, сподели още той.

Във връзка с митингите на фермерите в цяла Европа, министър Вътев означи, че те имат три извънредно основателни аргументи – амбициозната Зелена договорка, която направи неефективно цялото земеделие на Европейски Съюз, нелоялната конкуренция на дъмпингов импорт от трети нстрани и несправедливото систематизиране на добавената стойност по агрохранителната верига от полето до рафта в магазина.

" Нашият екип работи извънредно експертно. Проверките от тук нататък ще бъдат регулярна процедура. Чрез разбори търсим най-хубавите предпоставки за решаването на проблемите. Те не са единствено дотации, в противен случай, има и други решения, които могат да създадат българските производители доста по-ефективни “, сподели в умозаключение министър Вътев.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР