Девет месеца след като горски пожари опустошиха остров Родос, Гърция

...
Девет месеца след като горски пожари опустошиха остров Родос, Гърция
Коментари Харесай

Гърция обяви безплатни почивки за туристи, евакуирани при пожарите на Родос

Девет месеца откакто горски пожари опустошиха остров Родос, Гърция публично разгласи първите " безвъзмездни " почивки за хилядите туристи, принудени да изоставен тогава ваканционните си места.

С въведеното ново законодателство от тази седмица до 25 000 наранени ще имат право на обезщетение.

" Схемата е подготвена и действа, както даде обещание министър-председателят. Процесът беше доста комплициран, не на последно място, съгласно мен, тъй като сме първата страна в света, която прави това ", съобщи пред " Гардиън " основният секретар на гръцкото министерство на туризма Мирон Флорис.

В рамките на програмата хората, които са били отседнали в хотели, евакуирани поради пожарите през юли 2023 година, ще могат да употребяват електронни ваучери на стойност до 500 евро, с цел да покрият разноските си за настаняване за едноседмичен престой.

Инициативата ще се организира на два стадия: от през днешния ден (11 април) до 31 май и от 1 октомври до 15 ноември.

Служителите в областта на туризма на Родос означават пред английското издание, че към този момент над 5000 туристи са се вписали в регистъра на бенефициентите по схемата.

" Всеки, който е бил на отмора в регионите, наранени от пожарите, има право на това. Отзивите са доста положителни ", сподели Янис Папавасилиу, който оглавява Съюза на хотелиерите на острова.

Той разясни, че компенсацията ще отразява сумата, която клиентите в началото са платили на туроператорите, само че акцентира, че тя ще може да се ползва единствено в хотелите, а не в частните места за настаняване от вида на Airbnb.

Дясноцентристкото държавно управление на страната, ръководено от премиера Кириакос Мицотакис, разгласи самодейността в предаването " Добро утро, Англия " по ITV единствено няколко дни, откакто хиляди блокирани туристи бяха принудени да прекратят пътуванията си поради вилнеещите пожари.

Наложилата се евакуация в Родос беше избрана от гръцките управляващи като " най-мащабната в историята на страната ".

Мицотакис нееднократно е отбелязвал, че горските пожари неизбежно ще се усилят вследствие на световното стопляне.

" Цялото Средиземноморие е гореща точка за изменението на климата. Това, статистически видяно, значи, че ще имаме повече пожари и евентуално повече наводнения ", сподели той в понеделник на конференция, проведена в Родос от Европейската комисия за пътувания и озаглавена " Туризмът в Европейски Съюз: Устойчивост в ерата на климатичната рецесия ".

Екстремното време в цяла Европа през лятото на 2023 година стана тематика в дневния ред на Брюксел. Блокът съобщи, че желае да подпише контракти за до 12 противопожарни самолета, с цел да усъвършенства способността си да се бори с пожарите, провокирани от изменението на климата.

Това ще бъдат първите самолети, които ще са напълно благосъстоятелност на Европейски Съюз.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР