Детската смъртност в България е по-висока, в сравнение с тази

...
Детската смъртност в България е по-висока, в сравнение с тази
Коментари Харесай

Проучване показа: Децата в България са 70% по-застрашени от ранна смърт, отколкото връстниците им в ЕС

Детската смъртност в България е по-висока, спрямо тази в ЕС. В България рискът за всяко дете да почине още преди да е навършило 5 година, е със 70% по-висок от междинния за Европейски Съюз. Освен това всяка година 7000 деца се раждат, без бременностите на майките да са били проследени от доктор. Това съществено заплашва здравето както на бебето, по този начин и на родилката, написа.

Данните са от 11 неправителствени организации, ангажирани с плана " С грижа от 0 до 3 ".

Припомняме, точно високата детска смъртност е претекстът за по-дългият период на майчинство в страната ни.

" Една от главните аргументи за тези дефицити и проблеми са финансовите ограничавания на фамилиите. Не всички родители могат да подсигуряват на децата си положително здраве и хранене. Малко могат да ги предпазят от закани, да дават отговор на всичките им потребности, да ги поддържат прочувствено. Именно по тази причина е нужно съдействие сред държавното управление, гражданското общество, университетските институции, частният бранш и фамилиите ", се споделя ва разбора.

Нужна е и смяна в осъществяването на политиките, с цел да може децата в България да имат по-добро бъдеще, пишат анализаторите от неправителствения бранш, ангажирани с възстановяване на майчино и детско здраве " С грижа от 0 до 3 ".

Авторите на плана предлагат метод за приближаване до мечтаните резултати в петте основни области, по които работи планът - здраве, пълноценно хранене, сигурна и безвредна среда, ранно учене и дружелюбни наставнически грижи, достъп до лекарства на деца до 3 година Предлага се едно решение в 5 стъпки, нужни за обогатяването на родителските умения във връзка с пълноценната грижа, при развъждането на децата в интервала от 0 до 3-годишна възраст.

Проектът " С грижа от 0 до 3 " започва през ноември, 2018 година и е с дълготрайност до септември, 2022 година Финансиран е от фондация " Отворено общество ", Фондация " Портикус ", Амстердам и фондация " Тръст за обществена опция ", София.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР