Детската постановка Принцесата и Човекоядеца“ в младежкия Първи театър“ в

...
Детската постановка Принцесата и Човекоядеца“ в младежкия Първи театър“ в
Коментари Харесай

В Русия разследват за гей пропаганда принцеса с мустаци

Детската режисура „ Принцесата и Човекоядеца “ в младежкия „ Първи спектакъл “ в съветския град Новосибирск е разследвана за гей агитация от Министерството на културата поради артист с мустаци и рокля на сцената. Това е съобщила през днешния ден на ТАСС режисьорката на спектакъла Полина Кардимон. По-рано в своя канал в обществената мрежа Telegram, който от през днешния ден е заличен, Кардимон описа, че в министерството са постъпили недоволства от „ възмутени фенове “, които възроптали против артиста в ролята на Принцесата. Там щяла да се събере етична комисия, с цел да се занимае със случая и да се произнесе по отношение на съществуването или отсъствието на ЛГБТ агитация. Засега тя не счита да трансформира нищо в спектакъла.

И от театъра, и от министерството досега няма коментар. Областният заместник-министър на културата Григорий Милогулов е удостоверил единствено, че на 20 ноември представлението ще бъде посетено от експертни представители на театралната общественост в района и от членове на публичния съвет към Министерството на културата. Сред специалистите щяло да има локални дейци на културата и изкуството, експерти в просветителната сфера, хора от други държавни театри и публични организации. Те щели да създадат своето умозаключение от позиция на това дали е нарушен законът, забраняващ пропагандата на ЛГБТ полезностите в Русия, и дали се съблюдават „ морално-нравствените и етични правила в актуалното общество “. 

Премиерата на „ Принцесата и Човекоядеца “ се е състояла на 29 октомври. В основата на постановката е приказка на руския публицист и стихотворец Генрих Сапгир. Сайтът на театъра дефинира жанра на спектакъла като „ детски хорър “.

„ Буквално след първите представления бяха пратени доноси до Министерството на културата (казват, че са стигнали и до губернатора). Доносниците са възмутени, че в детски театър принцесата се играе от мъж! С мустаци! “, изяснява режисьорката, добавяйки, че в анонса към спектакъла е конкретизирано, че Люда в тази ситуация не е женско име, а прякор на Людоеда. Авторът на драматизацията Егор Зайцев декларира пред Gazeta.ru, че се надява на безпристрастността на комисията, защото всеки зрител, притежаващ минимална театрална и литературна осведоменост, би схванал концепцията на постановката. Изпълнението на женски функции от мъже е публикувана театрална процедура още от антични времена, напомня Зайцев.  

„ Горещо предлагам на етичната комисия да попрочете нещо за древногръцкия спектакъл, в който мъже са изпълнявали женските функции “, написа и Полина Кардимон, наблягайки, че и персонажът от съветския фолклор Баба Яга по традиция се играе от артисти мъже. 

В случай че спектакълът й бъде глобен, това значи, че и българската режисьорка Лилия Абаджиева доста би трябвало да внимава, в случай че слага още веднъж Шекспир в Русия. По традиция всички женски функции в нейните спектакли по Шекспир се извършват от мъже артисти, както е било в елизабетинския спектакъл. Нейната режисура на " Ромео и Жулиета " в Московския живописен спектакъл бе почетен с оценките за най-хубав театър и за екипна работа на Световния сценичен фестивал в Кайро през 2006 година

На 27 октомври Държавната дума в Русия одобри на първо четене законопроект, който планува административна отговорност за ЛГБТ агитация. Инициативата постанова възбрана за популяризирането на нетрадиционни полови връзки и педофилия, за разпространяване на информация за ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) и апели за смяна на пола измежду малолетни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР