Детската книга Войната, която промени Рондо“ на украинските автори –

...
Детската книга Войната, която промени Рондо“ на украинските автори –
Коментари Харесай

Войната, която промени Рондо

Детската книга „ Войната, която промени Рондо “ на украинските създатели – Романа Романишин и Андрий Лесив към този момент излезе на български. Със своя сюжет тя предизвика размисъл и дава отговор на детските въпроси по отношение на войната, като разсънва вярата и демонстрира полезността на мира. Данко, Зирка и Фабиан живеят умерено в дребното градче Рондо, в което царува такова благополучие, че даже цветята пеят. Докато един ден не идва Войната със своя екот и гибелни черни цветя. Българското издание на книгата е обвързано с благотворителна идея като Издателството подарява всички свои доходи от книгата на Български червен кръст в помощ на потърпевшите от войната в Украйна. Книгата е отличена с редица интернационалните самопризнания, измежду които: премия Bologna Ragazzi Award 2015 и премия Litakcent 2015. Включена е в влиятелния азбучник White Ravens 2015 и е определена за най-хубава илюстрирана книга на 2021 година съгласно Kirkus и интернационална книга на 2022 година съгласно USBBY – Съвета на Съединени американски щати за книги за младежи, разяснява издателят Димитър Риков:

„ Предизвикателството пред Данко, Зирка и Фабиан е голямо и това е войната. Техният град се оказва застрашен от войната, която те не познават, пробват се да приказват с нея, да й се помолят, само че тя не ги чува. Идеята им е, че с цел да могат да победят войната, която ги заплашва би трябвало да построят машина за светлина. Авторите приказват за личния си град, където също има една парникова оранжерия, разсънват се и схващат, че към този момент има война и при тях и издават тази книга още, когато Русия анексира Крим.

Посланието с този език на метафорите е следното – с цел да могат героите да победят това ужасно нещо – войната, те би трябвало да се дружно, да не се отхвърлят, да не се поддават на страха, който войната носи, да споделят истината. Първият път, когато срещат войната те я чуват, тя е изобразена с доста тъмни краски, няма лице, само че има ръце и носи опустошение със себе си, единственият метод да я спрат в действителност е действието. И те употребяват гениите си, които са имали преди войната, с цел да я победят. Идеята е, че и най-после постоянно остават белезите от войната, които не можем да скрием. “

Символите са доста значими в книгата – всеки от героите има собствен – единият свети със светлина, лети с хартиени криле, търсенето на новите неща, а цветята като облик, машината за светлина. Книгата описвате като вълшебна приказка, която предизвика диалог за действителността – с децата ни, а и сами със себе си.

Книгата „ Войната, която промени Рондо “ е към този момент на български и всички доходи от нея ще бъдат дарени на Български червен кръст в помощ на потърпевшите от войната в Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР