Децентрализацията на общините няма алтернатива – това е европейският модел,

...
Децентрализацията на общините няма алтернатива – това е европейският модел,
Коментари Харесай

Радев към кметовете: Не трябва да има никакви „гейтове“

Децентрализацията на общините няма опция – това е европейският модел, който движи напредъка в доста страни. Това съобщи президентът Румен Радев по време на тържествената сесия на 31-ото Общо заседание на Националното съдружие на общините в България. Форумът събра в София кметове от цялата страна. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.
Президентът прикани за авансово направени механизми и критерии за децентрализация още преди реализацията й, които да включват разговор с жителите и съответна ангажираност на ръководството. „ Не би трябвало да има никакви „ гейтове “, никакви корупционни схеми, тъй като те ще ни върнат назад в изходното състояние “, съобщи президентът. По думите на президента, ефикасната децентрализация допуска доста точни механизми за публични поръчки и добра работа на три равнища - с изпълнителната власт, бистрота при ръководството в самата локална власт и ясни критерии при разпределение на средствата към общините. „ Трябва да създавате транспарантни и обективни механизми, когато разпределяте бюджет надолу към общините под вас “, прикани Румен Радев кметовете.
Ефективното локално самоуправление е ключът към изваждането на българина от апатията и в превръщането му в деен жител, съобщи президентът и изясни, че това ще се случи, когато хората имат самочувствието, че вземат участие при взимане на решенията и имат принос с интензивността и налозите си за транспарантно ръководство на обитаемоте места. „ Това е и методът да задържаме младежите в общините, това е методът да пресечем пагубното обезлюдяване - всеки един да знае, че има своя принос и може да взе участие в тези провокации “, добави президентът.
Президентът обърна внимание на полемиката за новото райониране на страната. За да имаме устойчива в дълготраен проект скица на райониране, би трябвало вие да дадете непоклатимост на решенията, обърна се Румен Радев към кметовете и уточни, че без консенсус няма по какъв начин да се притеглят разнообразни форми на финансиране. „ Необходимо е създаването на ефикасна национална политика за районно развиване. И вие също би трябвало да бъдете в нейната основа като експертиза, тъй като това е единственият метод да се оправим с тежките районни несъответствия “, съобщи президентът. Румен Радев уточни, че това е път за превъзмогване на демографската рецесия, бедността, неграмотността, като се изисква дейна работа с всички институции, деен разговор и връзка с жителите.
Румен Радев съобщи, че НСОРБ е незаобиколим фактор в връзките сред изпълнителната и локална власт. „ Вие сте най-близо до хората, най-близо до техните проблеми. От вас обществото чака решения и помощ “, съобщи президентът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР