Децата от училище “Христо Ботев “, Ню Йорк изработиха календар

...
Децата от училище “Христо Ботев “, Ню Йорк изработиха календар
Коментари Харесай

„История славянобългарска“ за 2023: Българчета от Ню Йорк направиха календар с препис на книгата

Децата от учебно заведение “Христо Ботев “, Ню Йорк създадоха календар за 2023 година с дубликат на „ История славянобългарска “, благодарение на Родителския съвет към образователното заведение. Поводът за самодейността е навършването на 300 години от рождението на националния будител Паисий Хилендарски, както и 260-ата годишнина от написването на „ История славянобългарска “, оповестиха за рубриката БГ Свят на Българска телеграфна агенция от просветното средище.

В пресъздаването на текстовете са се присъединили деца от всички класове, както и преподавателите, учениците и техните родители. Преписването на ръка е лишило три седмици и е завършило на 1 ноември.

„ При нас се образоват деца, които са билингви и трилингви, за които да преписват на старобългарски език е цяло знамение “, прецизират от учебно заведение “Христо Ботев “, Ню Йорк. Илюстрациите в преписа също са дело на децата и са направени по истински произведения на български художници.

Оформлението на корицата е направено благодарение на родителите. Календарът към този момент е изпратен до Генералния консул на България в Ню Йорк. Ще бъде публикуван и до Българското посолство във Вашингтон, както и до други дипломататически представителства.

Училище “Христо Ботев “, Ню Йорк е най-голямото българско образователно заведение на територията на 5 прилежащи щата – Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Делауер и Пенсилвания.

В него се образоват близо 150 възпитаници, от 1 до 12 клас, както и детски и подготвителни групи. Учебното заведение съществува от 18 години. То работи по стратегии на Министерството на образованието и науката. Учениците получават лицензирани удостоверения за приключен клас. Училището се гордее с 9 випуска приключили дванадесетокласници.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР