Безпрецедентно затваряне на българското консулство в столицата на САЩ веднага

...
Безпрецедентно затваряне на българското консулство в столицата на САЩ веднага
Коментари Харесай

Новият български посланик затваря консулството във Вашингтон след изборите

Безпрецедентно затваряне на българското консулство в столицата на Съединени американски щати незабавно след изборния ден провокира удивление. Според известие във Фейсбук страницата на посолството, на 3 октомври, понеделник, “консулската работа към посолството във Вашингтон няма да работи с жители ”. Дадени са телефон и имейл за контакти при нужда.

Причината – “реорганизация на пространствата след осъществяване на изборите за народни представители ” – е странна, тъй като явно тази метаморфоза е проблем за работата единствено там, макар че това консулство разполага с по-големи запаси и благоприятни условия от другите консулски служби в Съединени американски щати.

 Новият български дипломат затваря консулството във Вашингтон след изборите

Никое друго консулство обаче няма да стопира работа в понеделник: няма известия от Съединени американски щати, Канада или по света за затваряне в деня след изборите, камо ли по такава тривиална причина. На този декор затварянето на консулството във Вашингтон наподобява най-малкото озадачаващо. Там работят и най-вече хора от всички наши консулства в Съединени американски щати.

Българите плануват дълготрайно когато би трябвало да пътуват до някое от генералните ни консулства, с цел да получат услуга. Много от тях взимат почивни дни, купуват самолетни билети, с цел да стигнат до конслуството.

Такова затваряне не се е случвало в последните години, а няма данни да е ставало и още по-рано нито в Съединени американски щати, нито където и да е по света. Консулството ни в Одеса спря работа след 4 дни война в Украйна.  Вероятно по-подробно пояснение за това решение би могъл да даде новият български дипломат в Съединени американски щати Георги Панайотов. Той беше назначен на поста с едно от последните решения на второто служебно държавно управление на Румен Радев. Временният кабинет не оставя това значимо предопределение на идващото постоянно държавно управление, а взима решението на последното си съвещание на 10 декември 2019 година Тогава Панайотов е втори мандат длъжностен министър на защитата.

Президентът подписва указа за назначението му на 22 март т.г. и извънредно незабавно прибира предходния ни дипломат Тихомир Стойчев в София.

Преди това Георги Панайотве е дипломат на България в непрекъснатото ни посланичество в Организация на обединените нации в Ню Йорк (2016 – 2021), а брачната половинка му работи в посолството ни във Вашингтон.

Посланикът провокира разстройване и с пост в своя Фейсбук профил по време на акцията, в което разяснява претендентът за народен представител от “Продължаваме смяната ” Ицо Хазарта. Подобен жанр мнения са изключени в дипломатическата процедура, тъй като хората във Външното министерство би трябвало да изпълнянат външната политика на страната и да не вземат участие в политическите съревнования.



В Съединените щати, да вземем за пример, държавният секретар обикновенно е в чужбина по време на партийната конференция на партията, в случай че президентът, в чийто кабинет служи, се кандидатира за втори мандат. Идеята е да се покаже отдалеченост сред поредната външна политика на страната от политическите боричкания на деня.

Още преди да дойде във Вашингтон пък посланикът атакува с коментар генералният консул в Чикаго Светослав Станков във връзка церемонията по повдигането на българското знаме за 3 март. Той разяснява пост на някогашния общоприет консул в града Иван Анчев, който подлагаше на критика наследника си. Тогава Панайотов написа –  „ Рибата мирише откъм главата, Ванка! Много ще е грозно да изпадам в детайлности, само че едно от последните ми дейности като непрекъснат представител на България в Организация на обединените нации, бе да предупредя публично (тоест писмено) управлението на Министерство на външните работи за неуместното им решение да назначат за общоприет консул в Чикаго настоящия титуляр. Тъй като той в продължение на години бе чиновник на Политическа партия към Организация на обединените нации, Ню Йорк, чийто началник бях аз, аргументирано, документирано и с образци от работата му приканих Министерство на външните работи да обмисли дали изобщо да продължава да го употребява.

След моята писмена намеса обаче той бе назначен за общоприет консул в Чикаго като политическо предопределение на партията, която управляваше преди служебните държавни управления (да не й споделям името) “, написа Панайотов в това, което наподобява като координирана офанзива против Станков. Самият Панайотов е също предопределение на тази партия като началник на задачата ни в Организация на обединените нации – по предложение на някогашния външен министър Даниел Митов и назначен от някогашния министър председател Бойко Борисов и някогашния президент Росен Плевнелиев.

Оказва се, че Панайотов и Станков имат остаряла омраза. Станков е пуснал документално недоволство против Панайотов в Инспектората на Министерство на външните работи, което наподобява е потулено, откакто той става длъжностен министър. Сигналът бил за корист със служебно състояние.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР