Историята все още не е единодушна къде точно се появява

...
Историята все още не е единодушна къде точно се появява
Коментари Харесай

Шах зад решетките: България се класира осма на международен турнир за лишени от свобода

Историята към момента не е единомислеща къде тъкмо се появява шахът – Индия, Китай или Персия. Думата “шахмат ”, с която се значи една от най-сложните интелектуални занимателни игри, се превежда от персийски като “Императорът е мъртъв ”, визирайки главната й цел – царят да бъде подложен в неспособност да се избави в следствие от комплицирани комбинации на противниковите фигури.

През Средновековието и по време на Ренесанса шахматът е част от културата на аристокрацията, употребява се за преподаване на военна тактика и е именуван „ царска игра “. Днес има най-разнообразни международни шампионати, кръжоци и шампионати.

Не е за поверие, само че голяма интернационална онлайн конкуренция на шахматното поле се организира и сред пандизчиите от всички краища на планетата. Втора година лишени от независимост по света се изправиха един против различен, с цел да покажат кой е най-хубавият състезател на дъската. Тази година за първи път се включи и България.


Разкази за шаха от пандиза
В безоблачен октомврийски ден се приближаваме до портала на пандиза в Бобов дол. Зад студените му стени ни чака един от участниците в шампионата – не желае да демонстрира нито лицето, нито името си. Споделя, че научил разпоредбите на античната игра още в първи клас. Сега сред света и него стоят непреодолими решетки, само че шахът продължава да бъде част от живота му.

Сн.: ГДИН

“Научих писмеността и разпоредбите на шаха в 1 клас и от този момент не съм спирал. Случвало се е да играя по два дни, без да спирам. Шахматът е прелестно средство за хармонизиране на личността. Времето, което отстранявам за тази игра, е обвързвано с позитивни страсти и мисли ”, споделя той.

Нашият събеседник среща съперници от Монголия, Хърватия и Зимбабве. Печели 3 срещи, съгласява се на реми в четвъртата. Впечатляват го индийците.

“От там играха най-добре. Но всяка страна си имаше личен жанр на игра. При нас залагаме на Дамски гамбит, Сицилианска отбрана, системата “Дракон ”, Карокан. Аз играя според от съперника. Ако почне да се огъва, би трябвало да съм нападателен и да натисна, само че в случай че срещна опозиция и теоретична подготовка, стартирам да играя внимателно ”, добавя мъжът.

Героят на тази история излежава дълга присъда. А шахът назовава отражение на живота. Без да има обичана фигура.

“Не би трябвало да подценяваме пешката. Никоя фигура не е за подценяване. Конят е единствената фигура, която може да направи така наречен “задушен мат ”. Никоя фигура не е над останалите. Царицата непрекъснато шета, само че без помощта на останалата войска, сама дама нищо не значи. Така е и в обществото. Както е проведено обществото, по този начин са подредени и фигурите. Ако ги сложим на вярното място и вярната позиция, те синхронизирано стартират да работят ”, изяснява ни той.
Българският консул в Чикаго Светослав Станков беше измежду формалните посетители на откриването на шампионата
Михаил Коренман и Станислав Станков на откриването на шампионата

Вторият Международен шампионат по шахмат за лишени от независимост събра участници от 46 страни, показани с над 90 тима.

“Имаме мъже, дами и малолетни участници, в действителност е вълнуващо ”, споделя шерифът на Кук каунти Томас Хард, който е измежду уредниците.

Официалното разкриване се организира на 13 октомври в Чикаго, на което бяха поканени представители на дипломатическия корпус на страните участници.

България беше показана от Светослав Станков, общоприет консул, който изрече благодарности от името на Главна дирекция „ Изтърпяване на наказванията “ към главните уредници – шерифа на Кук Каунти Томас Дарт и Михаил Коренман, началник на програмата по шахмат в пандиза Куук Каунти, за опцията България за първи път да взе участие в интернационалния шампионат. Генералният ни консул изрази убеденост, че стратегиите по шахмат за лишени от независимост способстват за тяхната сполучлива следваща реализация и интеграция в обществото.
България се класира на осмо място
Сн.: ГДИН

Трима българи се състезаваха в Международния шампионат. Страната ни зае осмо място в крайната ранглиста.

При мъжете тимът на Филипините завоюва златото с победа над Колумбия, до момента в който Индия се наложи над Ел Салвадор за бронзовия орден. Миналата година филипинците приключиха пети, само че през миналите месеци тимът им беше подготвян от едни от най-хубавите техни сънародници в шаха.

При дамите първенец е тимът на Монголия, които на финала победиха шахматистките от Сърбия. Партията за третото място сред Англия и Тринидад и Тобаго не беше играна заради механически аргументи, като двата тима си поделиха бронзовия орден.

При младежите трофеят отиде за Сърбия, откакто победиха Англия на финала.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР