Децата не трябва да бъдат сочени като най-големите преносители COVID-19.

...
Децата не трябва да бъдат сочени като най-големите преносители COVID-19.
Коментари Харесай

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести, пред “Труд”: Децата не винаги са причина за COVID при възрастните

Децата не би трябвало да бъдат посочени като най-големите преносители COVID-19. Това мнение показаха пред “Труд” вирусолози и пулмолози, по отношение на предстоящите нови противоепидемични ограничения в страната и вероятността още веднъж учениците да преминат на онлайн образование.

“От моята процедура стигам до извода, че когато разпитам родителите, които упрекват децата, че от учебно заведение или детска градина донасят вируси, и поради това те боледуват, при спомагателни проучвания се оказва, че възрастните хора имат някакъв проблем, поради който се случва и по-бързото заразяване”, съобщи пред “Труд” доктор София Ангелова, експерт по белодробни заболявания.

Тя даде образец, че в случай че възрастен има нараснала реактивност на бронхиалната лигавница или при изразена алергия към общоприети битови алергени, се получава по-бързо заразяване и боледуване от респираторни инфекции. “След като вземем ограничения тези родители стопират да боледуват. Моето мнение е, че не постоянно би трябвало да упрекваме децата за разпространяването на инфекциите измежду родителите”, уточни доктор Ангелова.

Утре се чака здравните управляващи да разгласят какви ще са новите противоепидемични ограничения. Но в това време просветителният министър проф. Николай Денков се разгласи срещу прекосяването в онлайн образование на централно равнище. “Решенията за метода, по който учебните заведения и детските градини ще работят по време на ограничавания, свързани с пандемията, би трябвало да се вземат на общинско, а не на регионално ниво”, уточни Денков.”

Най-големите проблеми са точно в селата, в дребните градове, във връзка с образователния развой, а точно те се оказват минимум наранени от заболеямостта. Например в Кюстендил имаше община с 30 % отсъстващи възпитаници и няколко други общини с 0 %. Очевидно е, че този регионален метод не е удачен”, сподели проф. Денков.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР