Децата, които са яли пердах“ от родителите, имат по-нисък коефициент

...
Децата, които са яли пердах“ от родителите, имат по-нисък коефициент
Коментари Харесай

Как родителите намаляват интелигентността на децата

Децата, които са „ яли бой “ от родителите, имат по-нисък коефициент на просветеност, сочат проучвания. Нещо повече – колкото повече плесници са получили като дребни, толкоз по-слаб резултат имали децата на тестванията за просветеност, написа Psy Blog.

Според учените повода е, че физическото наказване е извънредно стресиращо за децата и може да аргументи пост-травматично стресово разстройство. Постоянният боязън, че може да се случи нещо неприятно и лесното стряскане са свързани с по-нисък коефициент на просветеност.

Родителите, които не престават да прибягват до шамарите и в тийнейджърските години, могат още повече да затруднят развиването на децата си, изяснява Мъри Строс, първият създател на проучването.

„ Време е психолозите да признаят нуждата да оказват помощ на родителите да прекратят използването на телесното наказване и да включат тази цел в своята клинична процедура “, уверен е Строс.

Той и сътрудниците му наблюдават 704 деца от 2 – 4 до 5 – 9-годишна възраст. Коефициентът на просветеност на децата, които не са пляскани в ранна възраст бил с 5 точки по-висок от децата, които възпитавани с плесници от дребни. Проф. Строс акцентира, че честотата, в която е прибягвано до сходен тип наказване също се е отразила върху резултатите от тестванията – колкото повече пердах, толкоз по-ниски резултати.

Към 2016 година в 51 страни, измежду които и България * , съществува възбрана родителите да ползват телесни санкции. Някои от тези страни са положили съществени старания да осведомят обществеността и да оказват помощ родителите да трансформират възпитателните си способи. В други възбраната към този момент е единствено на хартия.

 

* През 2000 година възбраната е добавена в Закона за протекция на детето (чл. 11.2). Семейният кодекс от 2009 година гласи:  „ Родителят няма право да употребява принуждение, както и способи на образование, които уронват достолепието на детето. “ (чл. 125.2)

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР