Децата изначално се интересуват от наука и нашата роля като

...
Децата изначално се интересуват от наука и нашата роля като
Коментари Харесай

Преподавател: Престъпление е предмети като физика, химия и биология да се учат само на теория

Децата изначално се интересуват от просвета и нашата роля като учители е да им помогнем да изпълнят торбата си със познания. Трябва да подтикваме интереса им още от ранна възраст и те в никакъв случай няма да изгубят интереса си към науката, ще развият сериозно мислене и обща просвета, която ще им е нужна през целия им живот. Това сподели преподавателят по физика и астрономия Никола Каравасилев в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.

По думите му печеленето на олимпийски орден е резултат от упорита работа на самия възпитаник, от работа на школите, в които се приготвя, и от известна доза шанс. Амбицията на родителите или учителите детето наложително да печели медали съгласно него е един от най-преките пътища то да бъде отблъснато от науката.

В България по думите му има доста сполучливи преподаватели, които желаят да предадат знанията си на учениците изцяло безкористно, с концепцията, че те би трябвало да бъдат научени на нещо, без фокус върху медалите. " Те са тези, които ме направиха учител, които действително ми демонстрираха какъв брой е хубаво да работиш с възпитаници. Аз самичък се хванах, че в никакъв случай не съм употребявал израза " да отида на работа “. Осъзнах, че с изключение на да се развличам, друго през живота си не съм правил “, сподели Никола Каравасилев.

Той разяснява, че в българското учебно заведение не е застъпена практиката в науката, а точно тя основава трайния интерес у учениците. " Истината е, че с построяването на новите СТЕМ центрове в България се направи опит материалната база да се усъвършенства. Честно казано, не съм уверен дали това се случи, по-скоро мисля, че не се реализираха тъкмо задачите. Предмети като физика, химия и биология да се учат единствено на доктрина – това за мен е чисто закононарушение, това е най-прекият път да се убие ползата към тях “, счита Каравасилев.

Съвременните технологии съгласно него би трябвало да се употребяват за методите на преподаване, само че не би трябвало да бъдат фокус в образованието. " Навлизането на нови технологии основава спомагателна отговорност на тези, които ги употребяват, т.е. доколко е рационално те да навлязат в образователния развой, доколко учениците би трябвало да се възползват от тях. В никакъв случай не би трябвало да се стига до крайности – те да заменят учителите и интелектуалния труд на учениците. Те би трябвало да се употребяват дотолкоз, доколкото могат да оказват помощ на преподавателя да речем да покаже, да пресъздава нещо, което няма по какъв начин да се види онлайн “, разяснява Никола Каравасилев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР