Деца остават без издръжка заради тромава наредба, напомнят от камарата

...
Деца остават без издръжка заради тромава наредба, напомнят от камарата
Коментари Харесай

Камарата на ЧСИ: Деца остават без издръжка заради тромава наредба

Деца остават без прехрана поради тромава разпоредба, припомнят от камарата на частните правосъдни реализатори /КЧСИ/ и упорстват да се усили размерът на изплащаната от страната прехрана, избран със Закона за държавния бюджет.

От камарата се обръщат с писмо до държавното управление и Народното събрание за промени в Закона за държавния бюджет преди гласуването му на второ четене и за промени в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана.

„ Присъжданите от съда в последните години издръжки са в пъти по-високи от оптималния размер на издръжката, изплащана от страната, който не е променян от 2009 година Съгласно член 65 от признатия на първо четене Закон за бюджета за 2022 година оптималният размер на присъдената прехрана по чл.152, ал.1 от Семейния кодекс, която е планувано да се заплаща от страната, е в размер на 90 лева, което е извънредно незадоволително, с цел да обезпечи екзистенцминимума за едно дете. Така избраният размер е и доста по-нисък от минимално избрания размер на издръжката, според чл.142 от кодекса, а точно 1/4 от минималната работна заплата за страната, за която се планува да бъде увеличена на 710 лева “, аргументират се от КЧСИ.

Камарата упорства за промени в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана.

„ Промените са извънредно наложителни, с цел да могат сумите бързо и елементарно да доближават до правоимащите лица и ЧСИ да могат да спомагат в оптималната степен на жителите. Спрямо длъжниците, които имат публични приходи и имущество, ЧСИ съумяват да си свършат работата и годишно събират милиони левове в интерес на майките и децата. Не по този начин стои въпросът обаче в случаите, когато се установи липса на приходи и имущество, върху които да се насочи насилственото осъществяване и дължимата прехрана не може да бъде събрана от длъжника.

Като обезщетителен механизъм за тези случаи чл.152 от Семейния кодекс планува изплащането на присъдената прехрана на децата да се прави от страната за сметка на неизправния дебитор, в размер, избран в правосъдното решение, само че не повече от оптималния размер, определян годишно в Закона за държавния бюджет на Република България. Редът за изплащането й е избран в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана, която урежда една извънредно дълга и неведнъж невъзможна процедура по нейното погашение от страната посредством общината “, акцентира КЧСИ.

Уточнява се, че на всеки 6 месеца ЧСИ прави цялостно изследване на имуществото на длъжника, а всяко закъснение при съставянето на констативните протоколи, удостоверяващи неналичието на имущество и приходи на съответния дебитор, води до прекъсване на заплащането на издръжката.

„ Това пропускане на периода се дължи на условия отвън съответния правосъден реализатор – обследването на имущественото положение на дължащия прехрана родител е обвързвано с голям брой информации и информация от разнообразни органи, институции и юридически лица, които в множеството случаи не идват по едно и също време, а от време на време се бавят седмици, даже месеци. По този метод стотици деца остават без средства за прехрана за дълги интервали от време, а обществените функционалности на страната в тази връзка въобще не се реализират “, безапелационни са от КЧСИ.

При частните правосъдни реализатори годишно се образуват десетки хиляди каузи в интерес на жители, по които се събират над 150 млн. лева всяка година. Това са суми за неизплатени заплати, издръжки, невърнати заеми, компенсации на потърпевши при ПТП и тежки престъпни закононарушения.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР