Деца и младежи с увреждания се интегрират социално и подобряват

...
Деца и младежи с увреждания се интегрират социално и подобряват
Коментари Харесай

Деца инвалиди влизат в театрални роли ВИДЕО

Деца и младежи с увреждания се интегрират обществено и усъвършенстват положението си с нов метод, в който се включват занимания като спектакъл, джудо, баскетбол и други Този модел е един от методите, които бяха показани от проф. Румен Стаматов от ПУ „ Паисий Хилендарски “. Така вместо да стоят вкъщи, младежите се превъплъщават в разнообразни театрални функции. Характерно за трупата обаче е, че тя не е формирана единствено от младежи със характерни благоприятни условия, само че и от такива без болести. И още -нашенците, които страдат от някакво увреждане, нямат пасивна роля в постановката. Напротив.

По думите на проф. Румен Стаматов измежду младите театрали имало дете с аутизъм, което е претърпяло изумителна смяна за малко време. Станислав Ценов също е със характерни потребности. Обикновено стои с взор, забит надолу. Това обаче се трансформира, откакто прекрачва прага на театъра. „ Слуша ме, когато му кажа, че би трябвало да гледа сътрудниците си в очите и да приказва високо на сцената. Ключът към развиването на тези деца е в окуражаването, в това да ги накараш да излязат отвън кожата си. Освен това групата също би трябвало да ги поддържа “, споделя учителката на Станислав по актьорско майсторство. В една от постановките младежът влиза в облика на Мартин Зугърбъгър, който е геймър номер 1 в целия свят.

Практиката на експертите демонстрира, че спортът също усъвършенства положението на хората с увреждания и тяхната самокритика. Тук обаче от време на време се налагало разпоредбите да бъдат приспособени. Проф. Стаматов даде образец с баскетбола. „ Имайки поради, че това е една спортна и нападателна игра, човек със характерни благоприятни условия мъчно би могъл да се впише и да се усеща пълностоен. Затова разпоредбите просто се трансформират. Така да вземем за пример ще завоюва този тим, чието дете с увреждане първо успее да вкара панер “, изясни Стаматов.

За други спортове като таекуондото да вземем за пример не се постановат промени в разпоредбите. В началото придвижванията на Йоана били некоординирани, до момента в който в този момент тя се оправя доста по-добре.

Оказва се, че с изключение на възпитаване на самоконтрол у децата, бойното изкуство им дава и вероятност за бъдещето. Едно от момчетата с увреждания, което е упражнявало таекуондо, се записало да следва в НСА. Днес то към този момент преподавало тънкостите на спорта на други проблематични деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР