Десните консерватори от Нова демокрация извоюваха очаквана победа на извъндредните

...
Десните консерватори от Нова демокрация извоюваха очаквана победа на извъндредните
Коментари Харесай

Победа за Нова демокрация на извъндредните парламентарни избори в Гърция


Десните консерватори от Нова народна власт извоюваха предстояща победа на извъндредните парламентарни избори в Гърция. Това сочат първите планирани резултати от екзит пол.

Точно в 19:00 часа завърши изборният ден в Гърция. Проучванията на социологическите организации демонстрират безапелационна победа на консерваторите от Нова народна власт в рамките до 42% от вота и безусловно болшинство в Народното събрание. Вероятно е Кирякос Мицотакис да сформира независимо държавно управление.

Съгласно закона, първата партия получава и бонус 50 депутатски места. СИРИЗА минава в съпротива с гласове до 30% или над 10% разлика от спечелилите. Партията на Ципрас резервира позицията си на водач в център-ляво. Социалистите са третата политическа мощ със относително слаба поддръжка от 8%. Комунистическата партия влиза в Народното събрание с 7%. Крайнодясната "Златна зора " очевидно изгуби въздействието си измежду гърците, само че ще има депутати със своите 4%. Партията на някогашния финансов министър Варуфакис също влиза в Народното събрание, предава БНР.

Първите резултати, основани на действителни гласове, се чакат след 22:00 часа.

Съгласно новия закон, право на избор имат и навършилите 17-годишна възраст. От 10 милиона души с право на глас, половин милион са гърците, които гласоподават за първи път на парламентарни избори. Днес гръцките жители бяха освободени от заплащане на тол такси, с цел да пътуват до изборните секции.

За първи път в страната се организират парламентарни избори в разгара на туристическия сезон.

Заради високите температури изборна интензивност има в ранните часове на деня. Натоварен е трафикът по цялата пътна мрежа на страната. Гърция е измежду дребното европейски страни, в които гласуването е наложително. Освобождават се от гласоподаване единствено лица, които се намират на 700 километра разстояние от изборната секция. Гърците в чужбина нямат право да вземат участие в изборите.

Правителството на Алексис Ципрас подаде оставка след успеха на консерваторите на евровота в края на май. Премиерът Ципрас беше посрещнат с овации от симпатизанти на СИРИЗА и насочи послание към младите гласоподаватели: „ Специално се обръщам към младите гърци. Те по традиция правят смяната в страната. В техните ръце е новото. Призовавам младежите да не остават значимите решения за живота им и за тяхното бъдеще в ръцете на други. Нека младите решат резултата от вота през днешния ден “. Симпатизантите на консерваторите от Нова народна власт приветстваха водача Кирякос Мицотакис с възгласи, че е идващият министър председател на страната.

„ Участието в изборите е право, само че и обвързване “, напомнят закона от Министерството на вътрешните работи. Двадесет партии и политически обединения се борят да получат над 3% от гласовете, с цел да влязат в Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР