Десислава Дочева е родена в Силистра, където завършва Природо-математическа гимназия

...
Десислава Дочева е родена в Силистра, където завършва Природо-математическа гимназия
Коментари Харесай

Десислава Дочева: Услугите в асистираната репродукция все повече набират популярност

Десислава Дочева е родена в Силистра, където приключва Природо-математическа гимназия с профил „ Биология и химия с интензивно проучване на британски език “. През 2020 година придобива бакалавърска степен по компетентност „ Молекулярна биология “ в Биологическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Две години по-късно, през 2022 година придобива магистърска степен по компетентност „ Биология на развиването “ в катедра „ Цитология, хистология и ембриология “.

Защитава дипломна работа на тематика „ Влияние на централизация, градиентно центрофугиране и ултрабързо заледяване върху двулъчепречупването /Birefringence/ на човешки сперматозоиди “, създадена редом в САГБАЛ „ Д-р Щерев “ и Института по биология и имунология на размножаването към Българска академия на науките. През същата година се причислява към ембриологичния екип на МЦ „ Неовитро “. Интересите ѝ са ориентирани в методите за разбор, обработка и микроманипулация на ембриони (класическо инвитро оплождане, ICSI, лазерно-асистиран хетчинг), както и в криоконсервацията на гамети и ембриони.

Днес беседваме с нея за опциите на ембриологията като неотменна част от актуалната репродуктивна медицина - една област, която дава  вяра на доста двойки да изпитат насладата на родителството    

Г-жо Дочева, относително малко хора познават работата на ембриолога като част от екипа, профилиран в региона на репродуктивната медицина. Разкажете повече за нея.

Работата на ембриолога е извънредно всеобхватна и вълнуваща. Естеството ѝ изисква точност, инспекция и наблюдаване на всеки един обособен стадий от процеса на оплождане. Основните моменти в един инвитро цикъл са няколко - обработка и селектиране на гаметите, избор на най-подходящия способ за оплождане, обработване на ембрионите, тяхната селекция за ембриотрансфер, както и възможна криоконсервация.

За мен е привилегия да извършвам тази специалност, в която можеш да видиш, а даже и да докоснеш резултата след инвитро процедура.

Искам да отбележа, че в репродуктивната медицина от извънредно значение е екипната работа - тя е моторът, който ни движи към триумфа. Всеки ден, ние, репродуктивните експерти, се стараем да оправдаваме вложените в нас доверие и вяра, тъй като знаем, че държим в ръцете си ориста на десетки фамилии.

Какво е усещането Ви, нараства ли търсенето на услуги в тази област?

Услугите в асистираната репродукция от ден на ден набират известност. В наши дни рискови за фертилитета са редица фактори на околната среда, особености в метода на живот, използването на алкохол, тютюнопушене и лекарства. Един от факторите на близките среда, който се свързва с неподходящото влияние върху човешкия организъм е оксидативният стрес. В последно време се следи наклонност към използването на разнообразни проби за детекция на равнището на свободни радикали при мъжете и дамите. Оксидативния стрес е неизменима част от протичането на метаболитните процеси, в това число и гаметогенезата. Това е положение, при което се нарушава хомеостазата - равновесието) в организма. Именно неговото деяние въздейства негативно на фертилитета ни.

Друг главен фактор с неподходящи последствия върху репродуктивното здраве е възрастта. Наблюдава се наклонност, при която двойките отсрочват във времето планирането на бременност, като съществени аргументи за това са образованието, търсенето на мечтаната работа, напрежението и динамичността в метода ни на живот.

Какви двойки най-често се вземат решение да се извърнат за помощ към експерти по репродукция – като възраст, специалност, обитаемо място, в което живеят, равнище на осведоменост за опциите на тези способи?

Пациентите ни са разнообразни и неповторими. Установили сме, че възрастта се оказва основен фактор. С годините настъпват генетични аномалии в репродуктивните кафези, както при мъжете по този начин и при дамите. При дамите обаче това е много по-изразен развой заради лимита от гамети с които разполагат. Вследствие на това се следи утежняване качествата на овоцитите.

Професиите на двойките са разнородни. Предимно пациентите ни са с положително обучение, най-често висше, утвърдили се в професионален проект и добре осведомени в региона на асистираната репродукция.

По отношение на обитаемото място най-често двойките избират клиниката, в която ще стартират инвитро процедура да бъде покрай тях. Това улеснява както тях, по този начин и нас, защото работата с кафези и ембриони изисква точни часове за осъществяване на операциите. Добра наклонност измежду забележителна част от пациентите е високото равнище на осведоменост за най-новите способи в асистираната репродукция. Голям принос за това имат с изключение на репродуктивните експерти, по този начин и медиите и обществените мрежи, в които все по-често срещам потребна информация и публичност. Важно е двойките да са осведомени в елементи с идните процедури, които ги чакат. Това въздейства позитивно и на двете страни.

Достъпни ли са тези услуги за средностатистическите български жители – фамилии, двойки? Има ли какво още да се желае в региона на достъпа, изключително като се има поради ниската раждаемост и така наречен „ отсрочено родителство “?

Както при започване на асистираната репродукция, по този начин и през днешния ден инвитро технологиите резервират високите си цени, като това отдалечава доста фамилии от тяхната фантазия да имат дете. Основните аргументи за това са нуждата от характерна инсталация, консумативи и условия. За благополучие, в нашата страна от 2009 година насам съществува Център за асистирана репродукция (ЦАР), който финансира огромна част от тези услуги. Друга опция могат да бъдат и общинските стратегии, в които пациентите също могат да се включат. Би било хубаво, както ЦАР, по този начин и общинските стратегии, да разширят обсега на финансираните от тях действия като да вземем за пример: първични проучвания за постигане на диагноза, разнообразни характерни проучвания - генетични, имунологични и други, предимплантационна генетична диагностика - скрининг, овоцитна донация, тестикулярна и/или епидидимална биопсия и други.

В отговор на вашия въпрос за отсроченото родителство, ние репродуктивните експерти мощно молим, двойките да не отсрочват във времето предприемането на значимата стъпка да станат родители. Времето е най-големият им зложелател, става ли дума за количество и най-много за качество на половите кафези.

От гледната точка на експерт, който познава в елементи актуалните инвитро способи, апелирам да споделите какви са упованията за развиването на този дял на репродуктивната медицина?

Ембриологията е съвременна и новаторска просвета. С напредъка на технологиите все по-често навлизат профилирани медицински софтуери, основани на изкуствен интелект. Чрез тях може да се дефинира качеството и имплантационния капацитет на ембрионите. Апаратурата също не остава на назад във времето. Разработват се устройства, които да сведат до най-малко човешката операция като забележителна част от работата се автоматизира.

Друга оригиналност за развиването на този дял от репродуктивната медицина са неинвазивните генетични проби на гамети и ембриони. В бъдеще се чака те напълно да изместят употребяващия се сега обичаен способ, посредством който се проучва генетичният материал.

Утвърждават се и от ден на ден методики в региона на регенеративната медицина. Пример за това е приложението на тромбоцитна автоложна плазма (PRP). В резултат на активирането на тромбоцитите се отделят огромен брой биологично дейни фактори - растежни фактори, провъзпалителни цитокини и други, които директно влияят регенеративно “подмладяващо ” върху фоликулогенезата и положението на маточния ендометриум.

Ембриологията през днешния ден се развива с извънредно динамични темпове и това открива доста нови благоприятни условия за всички, които гледат към репродуктивната медицина и имат вяра, че тя може да им помогне.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР