Десислава Атанасова Партия ГЕРБ все още няма официална позиция относно

...
Десислава Атанасова Партия ГЕРБ все още няма официална позиция относно
Коментари Харесай

Депутат от ГЕРБ не изключи референдум за Истанбулската конвенция


Десислава Атанасова

Партия ГЕРБ към момента няма публична позиция по отношение на предлагането на Българска социалистическа партия за осъществяване на народен референдум за ратификацията на Истанбулската спогодба, само че зам.-председателят на правната комисия Десислава Атанасова не изключи изцяло подобен вид.

" Въпросът не обсъждан в парламентарната група на ГРЕБ и в комисиите. При всички положения, в случай че се организира референдум, той би трябвало да бъде с задоволително авансово добре функционираща разяснителна акция за всички " за " и " срещу " и също така с правилно заложени въпроси. Затова и ГЕРБ предложи отсрочване на гласуването на конвенцията в комисии и в пленарна зала ", съобщи Атанасова в предаването " Неделя 150 " на БНР.

Преди дни министър председателят Бойко Борисов разяснява, че " в случай че има референдум, той би трябвало да е " за " или " срещу " да пребиваме дамите ".

Десислава Атанасова: Дебатът е в две елементи - за насилието и за Семейния кодекс

Според нея дебатът за конвенцията може да бъде разграничен на две елементи: първо - за домашното принуждение и насилието над дами, и второ – дали в конвенцията има понятия, които са противоконституционни за България, които трансформират законодателството на страната във връзка с гражданскоправния оборот и Семейния кодекс.

" Такива понятия, които вкарват нови условия в гражданската регистрация – става въпрос за понятия като " трети пол " или понятия като " еднополови бракове " и по този начин нататък – аз изрично споделям, че в текстовете на цялата спогодба такова нещо няма. Няма нито разбиране " трети пол ", нито коментар за еднополови бракове. Така че мисля, че някои страхове, които не знам дали изкуствено или с съображение се пораждат в обществото ни, би трябвало да бъдат разсеяни ", счита Атанасова.

Според нея това може да стане по един единствен метод – посредством осведоменост и посредством познаване на интернационалния документ.

Атанасова не отхвърли, че съдружните сътрудници в ръководството са заемали друга позиция тази на ГЕРБ, само че акцентира, че особеното мнение не е нещо неприятно в болшинството.

" Според мен не е добре за демокрацията лицемерието в политиката. И неведнъж имах мотив през тези дни да заявя, че доста съм сюрпризирана от смяната на позициите на опозиционната Българска социалистическа партия в Европа и в България. Смятам, че тази изненада я споделя и госпожа Илияна Йотова, която стои зад Истанбулската спогодба, и ръководителят на ПЕС – господин Станишев, а и доста други уверени в нуждата от приемането на Истанбулската спогодба ", сподели Атанасова.

Междувременно, преди ден вицепрезидентът Илияна Йотова, която до момента се изказваше твърдо в отбрана на конвенцията, разгласи, че поддържа концепцията на Българска социалистическа партия да се организира референдум по въпроса. Официалната позиция на левицата е срещу утвърждението на документа.

Жельо Бойчев: Правителството провокира дебата поради опита си да прикрие конвенцията

В неделя тематиката бе коментирана и от депутата от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев. По думите му вълненията в обществото по въпроса са обясними по отношение на това, че документът третира ценностни въпроси.

" Тук се касае за ценностен въпрос - напълно обикновено е той да провокира такива реакции и той провокира. Защото не зависи от нас една тематика да участва толкоз блестящо в българското общество и да бъде предмет на толкоз разисквания. Тук приказваме за един същностен въпрос, ценностен въпрос по отношение на развиването на българското общество и приемането на един интернационален контракт и - със страдание го споделям, българското държавно управление провокира в огромна степен тази полемика с опита си да скрие приемането на конвенцията, да неглижира приемането на конвенцията - на едно съвещание при започване на годината в Министерския съвет се приема този документ с цялостното схващане, че там има неща, които провокират недвусмислени интерпретации, че тя задава избрани въпроси и ще провокира подобен вид социална реакция - тихомълком се пробваха да бъде да бъде прокаран този документ. Сега се сетиха - по-късно, че ще вършат социална полемика ", сподели Бойчев в " Неделя 150 ".

Той означи, че отчет за въздействието на конвенцията върху българското законодателство липсва, а настояването на референдум по тематиката е тъкмо в дневния ред на публичните диспути за това.

Волен Сидеров: Темата не занимава действително българите

Кратък коменар по тематиката пред националното радио направи и водачът на " Атака " Волен Сидеров, който, за разлика от сътрудниците си от " Обединени патриоти ", се оказа безразличен към тематиката и съобщи, че тя не интересува българите.

" Стана страховит звук към Истанбулската спогодба. Нито е необходимо в този момент да се приема, нито е основен проблем, нито пък тези тематики занимават действително българите ", сподели Сидеров.

Предложението на Българска социалистическа партия да се организира референдум по тематиката Волен Сидеров дефинира като изхвърляне по тематиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР