Деси ВЕЛЕВАДенят на народните будители е добър повод да се

...
Деси ВЕЛЕВАДенят на народните будители е добър повод да се
Коментари Харесай

Тя не е отживелица

Деси ВЕЛЕВА
Денят на националните будители е добър мотив да се подсети на децата, че книгата не е отживялост. Че айфоните, таблетите и преносимите компютри не са главният източник на информация и наслаждение, а сред хартиените страници се крият също толкоз изненади, загадки и развлечения.
Именно този празничен мотив употребяват и от Асоциация " Българска книга " с акцията си " Купи една книга. Дари я на своето учебно заведение ". С която приканват учениците да се трансфорат в модерни будители и да изпълнят учебните библиотеки.
Вероятно отново ще се появят рецензии към асоциацията, че търси метод да изпълни не толкоз библиотеките, а касичките на издателствата. Истината е, че неверна акция за разпространение на книгата, изключително измежду подрастващите, няма. Има единствено неверни разбирания на възрастните кое е вярно и кое - не. Всичко, което може да накара учениците да вземат в ръцете си книжни корици, е дребна победа над електронните устройства. А когато самодейността е обърната и към обогатяване на школските архиви, тя е с двойна изгода.
Днес децата четат доста по-малко, или въобще не четат, не тъй като не желаят, а тъй като и техните родители не подхващат книга. Малчуганите следват образеца на майката, която е с отдалечено в ръка, или на бащата, вторачен в смарт телефона. Да - в тях е събран целият свят с всичката си разноцветност, само че той не е по-голям от чернобялата галактика на книгата.
Децата не са глупави. И не по тази причина не желаят да четат, а тъй като нямат нужния образец. Само би трябвало някой възрастен да ги насочи и да възпита обич към книгата. Ако хлапетата и учениците имат навика, вместо да събират пари за нови телефони, да минават по-често около книжарницата, с цел да си купуват брошура, няма да има потребност да им се мери резултатността от знанията в точки на външни оценения под път и над път. Те към този момент ще са натрупали точки от любознанието и желанието си.>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР