Десетте най-богати хора в света са удвоили състоянието си по

...
Десетте най-богати хора в света са удвоили състоянието си по
Коментари Харесай

Oxfam: Пандемията доведе до остро социално неравенство

Десетте най-богати хора в света са удвоили положението си по време на пандемията от ковид - т.е. сред март 2020 година и ноември 2021 година Общото им благосъстояние в този момент възлиза на 1,3 милиарда евро. Това се показва в отчет, оповестен от благотворителната организация Oxfam през днешния ден в Берлин.

Всички милиардери, взети дружно, са спечелили повече пари през гореспоменатия интервал, в сравнение с през 14-те години преди пандемията - се споделя още в документа. По данни на Oxfam 55 000-те най-богати хора на планетата са нараснали благосъстоянието си с 14% сред 2019 и 2021 година За съпоставяне, международното благосъстояние е повишено с 1% през този интервал. " По този метод разликата сред най-богатите и останалата част от човечеството се е нараснала фрапантно ", се споделя в отчета.

Преди пандемичното разпространяване на COVID-19 към половината от популацията на света, или 3,2 милиарда души, живееше в беднотия. Към днешна дата този брой се е нараснал със 160 милиона, откри Oxfam. Тъй като стопанските системи на по-бедните страни към момента не са се възстановили от последствията от пандемията, най-бедните 20 % са най-силно наранени от загубата на приходи.

За милиардерите пандемията се оказа тресчица за злато ", споделя рецензентът на Oxfam Мануел Шмит. - Правителствата вкараха милиарди в стопанската система, само че огромна част от тях останаха за хората, които сполучливо се възползваха от фондовия пазар.

Положението на девойките и дамите е изключително обезпокоително. В съпоставяне с преди две години броят на дамите, които получават пари за труда си, е намалял с 13 милиона в международен мащаб. Същевременно броят на дамите, които правят неплатена работа, като да вземем за пример грижи за фамилията, се е нараснал.

В същото време в Германия се ускорява наклонността към " доста мощна централизация на благосъстоянието в ръцете на дребен % от популацията ". Ако преди пандемията общото благосъстояние на десетте най-богати хора в страната се е оценявало на 125 милиарда евро, то през днешния ден то е 223 милиарда евро, съгласно Oxfam. По данни на организацията делът на бедните хора в Германия към този момент е 16% от популацията. Това са 13 милиона души, което е " рекордна " цифра, предизвестяват специалистите.

Оксфам приканва държавните управления по света да наложат по-високи налози на корпорациите и свръхбогатите и да употребяват приходите от тях за финансиране на развиването на обществени услуги. Освен това патентите за ваксини против ковид би трябвало да бъдат анулирани и да се обезпечи справедливото им разпространяване на планетата, считат от асоциацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР