Десетокласниците вече ще изучават понятия като комунизъм, политически репресии и

...
Десетокласниците вече ще изучават понятия като комунизъм, политически репресии и
Коментари Харесай

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

Десетокласниците към този момент ще учат понятия като комунизъм, политически репресии и гнет. Те са заложени в новата стратегия по история, одобрена от Министерството на образованието и науката. Според нея в X клас ще се учи единствено българска история – от древността до наши дни, осведоми.

По новите учебници ще се учи за пръв път след 2 години. Тогава актуалните осмокласници ще учат понятия като “съветизация ”, „ тирания на пролетариата ”, „ Народен съд ” и „ Възродителен развой ”.

Според упованията в програмата, те ще би трябвало да схващат ролята на Съветския съюз за налагане на комунистическия режим у нас, както и да съпоставят конституциите на Народна Република България от 1947и 1971 година

„ Ние сме може би единствената някогашна соцдържава, в която има такава носталгия по комунизма, няма консенсус за тази ера ”, означи Красимир Иванов, преподавател по история и цивилизация в 51-во учебно заведение.

Така е даже измежду възпитаници от IX клас. „ По това време е имало правдивост, нямало е частна благосъстоятелност ”, споделя ученикът Симеон Ников, като прецизира, че е научил това от баба си.

„ Те (децата – бел.ред.) споделят: „ Вкъщи ни приказват едно, а вие ни учите друго, къде е истината? ”, разяснява още учителят по история Красимир Иванов.

От просветното министерство обясниха, че точно поради близостта на историческите събития в програмата планува извънкласни действия, в които учениците ще би трябвало сами да набират информация.

Занапред учениците в X клас ще учат за българската история по 3 часа и половина на седмица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР