Десетокласник от пловдивската математическа гимназия е най-младият българин, попаднал в

...
Десетокласник от пловдивската математическа гимназия е най-младият българин, попаднал в
Коментари Харесай

Десетокласник от Пловдив е най-младият българин в класация на „Форбс“

Десетокласник от пловдивската математическа гимназия е най-младият българин, попаднал в влиятелната ранглиста „ Топ 30 под 30 “ на списание „ Форбс “, заяви БТВ. Това е 15- годишният Радостин Чолаков, който основава програмен продукт за озвучаване на учебници, за граматичен и синтактичен разбор на български език.

„ Изкуствен разсъдък за българския език – това е най-престижното нещо сега “, разяснява учителят по информатика от ОМГ „ Акад. Кирил Попов “ – Пловдив Мария Василева.

Софтуерът има за цел да усъвършенства поддръжката на българския език в интернет пространството като дава лингвистични принадлежности за обработка на езика.

Всичко стартира, когато момчето е едвам на 9 година и единствено създава софтуерно приложение – игра на шах.

„ Това беше нещо като магия – доста забавно ми беше по какъв начин се пишат кодове, цифри и се получават забавни приложения “, споделя Радостин.

Днес младият програмист е в годишната ранглиста „ Топ 30 под 30 “ на „ Форбс “.

„ Наистина ме въодушевява. Това е една много висока оценка “, споделя Радостин и добавя, че в този момент създава нова платформа, при която се пробва благодарение на изкуствен интелект да планува по какъв начин ще се движат криптопазарите напред.

Ученикът мечтае да сътвори лична софтуерна компания и да построява артикули, потребни за хората.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР