Десетки земеделски машини и трактори затвориха главния път София-Варна в

...
Десетки земеделски машини и трактори затвориха главния път София-Варна в
Коментари Харесай

Протестиращи земеделци затвориха пътя София-Варна в района на с. Шереметя

Десетки аграрни машини и трактори затвориха основния път София-Варна в региона на великотърновското село Шереметя. Земеделски производители от всички сектори стачкуваха с гледище да бъдат изпълнени настояванията им.

Настояваме за финансово подкрепяне за всички браншове на земеделието във финансовата рамка от 2023 година, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Българската земеделска камара и на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той акцентира, че от сектора желаят повсеместен законодателен пакет и ясна позиция на страната по отношение на зелената договорка и либерализацията на пазарите с трети страни, съобразена с българските ползи.

Според Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители даже сега браншът да е леко разлъчен, до дни всички ще се обединят, тъй като проблемите и на животновъдите, на зърнопроизводителите, на зеленчукопроизводителите и на овощарите са едни и същи- неналичието на несъответстваща политика от страна на Министерството на земеделието по отношение на вноса на украински артикули. Това е повода от сектора да упорстват за оставката на министър Кирил Вътев по време на митинга.

" Нямаме нищо срещу държавното управление, само че желаеме изрично оставката на министъра, тъй като сме длъжни да защитим бранша ", уточни Цанев. Той е говедовъд, с огромна плантация в село Поликраище, където ежедневно се създават по 25 тона мляко, и заплаща налози по към 5000 лв.. Стопанинът уточни, че при него работят към 150 служащия, които поради неналичието на държавна помощ стартират да напущат.

Фермерът Георги Георгиев от Сухиндол от 30 години има стопанство с към 400 овце и кози, сертифицирано като биопроизводство. Той получава помощи от страната, само че е на митинга с настояването за навременно погашение на дотациите. По думите му зимният интервал е най-труден за стопаните, а тази година е планувано помощите да бъдат изплатени едвам през юни.

Фермерът Красимир Кирилов, който има стопанство от 22 крави и 80 овце край Арбанаси съобщи, че не е удовлетворен от договарянията с държавното управление. Той акцентира, че след огромен пожар във фермата му преди две години, стадата му са редуцирани. Трябва да има ясна държавна политика във връзка с дотациите. В отглеждането на животни те да се раздават за действително произвеждане, а не на ушна марка за животно, сподели той.

Земеделските производители ще продължат с митингите, като времето на протестни дейности ще се усилва с всеки минал ден с изключение на събота и неделя, до момента в който не бъдат признати настояванията им. Днешният митинг стартира с 40 минути забавяне. Районът беше охраняван от представители на полицията. Движението беше прекратено за към два часа, колите се пренасочваха по обходни направления, пропускаха се коли за спешна помощ.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР