Десетки защитени видове в Природен парк Златни пясъци“ ще бъдат

...
Десетки защитени видове в Природен парк Златни пясъци“ ще бъдат
Коментари Харесай

С европейско финансиране съхраняват защитени видове в парк „Златни пясъци“

Десетки предпазени типове в Природен парк „ Златни пясъци “ ще бъдат съхранени с европейски средства с реализирането на плана „ Подобряване на природозащитното положение на типове и видове естествени местообитания на територията на мрежата Натура 2000, попадащи в естествен парк „ Златни пясъци ”.

Той се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 и се извършва от дирекцията на Природен парк “Златни пясъци ”. Общата му стойност е 103 777 лева, оповестиха от Областния информативен център във Варна. Проектът е стартирал на 20 септември 2018 година и ще завърши на 20 октомври 2023 година Основната му цел е възстановяване на природозащитното положение на типове и видове естествени местообитания от мрежата Натура 2000, докладвани в неподходящо природозащитно положение на територията на парка.

Чрез плана ще се запазят скъпи естествени местообитания и типове от национално и европейско значение, които сега са мощно уязвени от лимитираните паркови площи, туристическо наличие, замърсяването и въздействието на пътната инфраструктура. С европейските средства ще се усъвършенства природозащитният статус на 32 типа, вписани в Червената книга.

Цел на плана са предпочитани типове птици, предмет на запазване в предпазена зона “Батова ”. За да се резервира видовият състав на птиците, обитаващи и почиващи на територията на парка, е належащо цялостно елиминиране на фактора безпокойствие на двойките гнездящи птици по време на мътене и изхранване на дребните.

За задачата ще се изработят и инсталират осведомителни табели и бариери на горски пътища, минаващи през местообитанието, прецизират от ОИЦ-Варна. По този метод ще се запазят предпазени типове като Червеногуша гъска, Блестящ ибис, Ръждива чапла, Поен лебед, Бяла лопатарка, Керкенез и други.

Част от дейностите по плана са свързани с възстановяване на природозащитното положение на орхидеята Обикновена пърчовка, която също е изчезващ тип.

Предмет на запазване посредством плана е и прилепът от типа Дългоух нощник. Той живее най-вече в гората на парк „ Златни пясъци “ и прави къси миграции сред летните и зимни убежища. Прекарва зимата поединично или в дребни групи по 3 – 5 екземпляра. През пролетта образува размножителни колонии от по 15 - 35 прилепа.

Мъжките живеят най-често сами, а женските - на дребни групи или колонии. През юни Дългоухият нощник ражда по едно малко, което кърми към 3 седмици. От края на август до края на септември прилепите от този тип се струпват по входовете на пещери за намиране на сътрудници. В интервала ноември – април прилепите са в положение на зимен сън.

За да бъде непокътнат този тип, по плана са включени действия по ремонт на решетките на изкуствените галерии в парка и разработване и слагане на осведомителни табели за вида; възстановяване на местообитания с влошени хидроложки условия посредством построяването на нова дървена ограда, направа и монтаж на осведомителни табели и бариери и разчистване на туристическите направления и пътеки от нежелана растителност.

Дейностите по плана ще допринесат и за възстановяване положението на четири местообитания на Крайречни смесени гори и на Естествени еутрофни езера. Предвидено е и проучване на физико-химичните индикатори на водите, с цел да се откри сезонната динамичност в изменението на техните концентрации и въздействието на антропогенния фактор върху екологичното положение на местообитанията.

От стартирането на плана досега 70% от дейностите по него са планувани и готови. Приключили са предварителните изследвания, образуван е екип. Работата на терен ще стартира на 15 септември тази година, прибавиха от Областния информативен център. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР