Десетки загинаха, след като Пакистан беше разтърсен от бомбени атентати в две провинции

...
Исламабад, Пакистан – Повече от 50 души бяха убити и
Коментари Харесай

Исламабад, Пакистан – Повече от 50 души бяха убити и много други ранени при бомбени атаки в две различни пакистански провинции, казаха официални лица.

В югозападната провинция Белуджистан мощна бомба избухна в петък близо до джамия в град Мастунг, където хората се събираха, за да отпразнуват рождения ден на пророка Мохамед.

Продължете да четете

списък от 4 елемента ISIL пое отговорност за бомбения атентат в Пакистан, който уби 54 душиISIL потвърди смъртта на лидера Абу Хюсеин ал Кураши, назова наследникПоне 20 сирийски войници бяха убити при засада на ISIL< /h3>Иран обвинява ИДИЛ за атаката на храм, арестува чужди гражданикрай на списъка

Видеозаписи, споделени в социалните медии, показват голям брой хора, включително много деца, застанали близо до джамията, преди експлозията на бомбата да разкъса тълпата.

Никой не е поел отговорност, казаха служители в Мастунг, добавяйки, че експлозията е причинена от атентатори самоубийци.

Служител на полицията в Мастунг Джавед Лехри каза пред Al Jazeera, че Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), обявена извън закона група, известна също като Пакистанските талибани, твърди, че няма „нищо общо с атаката“.

„Никоя друга група досега не е поела отговорност“, каза той, добавяйки, че празникът е организиран от две местни религиозни партии.

Саед Мирвани, главен изпълнителен директор на мемориалната болница Shaheed Nawab Ghous Bakhsh Raisani в Мастунг, каза, че 52 души са загинали при експлозията.

Втора атака

По-късно през деня най-малко петима души загинаха и повече от 10 бяха ранени, след като двама нападатели в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва се опитаха да влязат в полицейски участък в град Хангу, каза Фазал Акбар, градски служител, пред местни медии.

Полицията е стреляла по нападателите и те са избягали към близката джамия, каза Акбар.

„Единият от тях се взриви на портата, но вторият успя да влезе в джамията. За щастие, повечето от хората в джамията успяха да избягат поради първия взрив, поради което броят на жертвите ни беше по-малък“, каза той.

Подобно на нападението в Мастунг, никой не пое отговорност за втория атентат.

Пакистанските талибани излязоха с изявление, осъждащо двете атаки и нарекоха загубата на живот „трагична“.

„Целите на Tehreek-e-Taliban Pakistan са ясни. Джамии, семинарии, училища и обществени събирания не са сред нашите цели. Нямаме нищо общо с днешните два взрива и категорично ги осъждаме“, се казва в изявлението на говорителя на пакистанските талибани Мухаммад Хорасани.

Двете атаки в петък идват в момент, когато страната е изправена пред драматично възобновяване на насилствени атаки срещу нейни служители по сигурността и цивилни.

Според данни от Пакистанския институт за изследване на мира (PIPS), базирана в Исламабад изследователска организация, тази година в Хайбер Пахтунхва са извършени над 300 атаки.

Пакистан многократно е призовавал съседното афганистанско правителство, ръководено в момента от талибаните, да помогне за спиране на нарастващата вълна от насилие.

Твърди се, че бойци използват афганистанската земя като безопасно убежище, от което да извършват атаки срещу Пакистан, обвинение, многократно отричано от афганистанското правителство.


Ифтихар Фирдус, редактор на Khorasan Diary, изследователска организация, специализирана във въоръжени групировки в региона на Южна Азия, каза, че атаката в Мастунг е пряка последица от „вирулентна идеология, подхранвана от Ислямска държава [ISIL] ”.

Фирдоус каза, че двата регионални клона на групировката ИДИЛ (ISIS), действащи тук, провинция Хорасан на Ислямска държава (ISKP) и провинция Пакистан на Ислямска държава (ISPP), често се насочват към публични церемонии и места, които постигат максимални жертви.

„В Мастунг ISPP се радва на силно присъствие и е извършила множество големи и малки атаки в града, най-вече срещу цивилни, независимо от тяхната религиозна принадлежност“, каза Фирдоус.

„Според идеологията на ISKP и ISPP не само е допустимо, но е задължително да се насочват към подобни събирания, тъй като групата издаде няколко фетви [религиозни постановления], застъпващи се за атаки“, добави той.

Абдул Сайед, базиран в Швеция изследовател на въоръжени групировки в Пакистан и Афганистан, каза, че ISPP е най-вероятният заподозрян за атаката срещу Мастунг, докато ISKP има по-силно присъствие в райони близо до област Хангу.

ISKP по-рано пое отговорност за смъртоносната бомбена експлозия по-рано през юли, когато повече от 50 души загинаха по време на политически митинг в квартал Баджаур в Хайбер Пахтунхва.

Сайед каза, че докато афганистанските талибани са ограничили операциите на ISKP, което е довело до спад в тяхната дейност, има ясна възходяща тенденция на активност на ISKP и ISPP в Пакистан.

„Тези атаки са част от битката на ISKP и ISPP за оцеляване. Може би, поради ограничените ресурси, групата атакува меки цели, за да осигури оцеляването си в регионалния войнствен пейзаж“, каза той пред Al Jazeera.

Наред с влошаващата се ситуация със сигурността, страната с 241 милиона души се бори с икономическа несигурност и политическа нестабилност през последната година.

Пакистан, който понастоящем се управлява от временен служител, създаден след разпускането на правителството през август, е планиран да проведе общи избори през януари 2024 г.

Миналите предизборни кампании бяха белязани от насилие, като определени политически партии бяха атакувани от пакистанските талибани, което възпрепятстваше политическата им кампания.

Асфандиар Мир, старши експерт в Института за мир на Съединените щати, каза, че докато Пакистан е бил основно загрижен за заплахата от пакистанските талибани, изглежда, че ИДИЛ и нейните филиали се превръщат във все по-голям проблем за страната.

„ISIL/ISIS показва, че не само е заплаха в Афганистан, но все повече и в Пакистан, и че има способността да се насочи към предстоящите избори в страната“, каза Мир.

„Групата със сигурност може да попречи на кампанията и дори да наруши изборните дейности в избрани региони. Но дали може да направи това в мащаб, не е ясно.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР