Десетки зъболекари излязоха на протест заради новите правила за добра

...
Десетки зъболекари излязоха на протест заради новите правила за добра
Коментари Харесай

Зъболекари протестираха срещу новите правила за дентална помощ

Десетки зъболекари излязоха на митинг поради новите правила за добра здравна процедура по дентална медицина, залегнали в разпоредба на здравното министерство. За задачата бе призован и ексклузивен конгрес на Българския зъболекарски съюз (БЗС), чието управление е подготвило измененията по искане на Министерството на здравеопазването. На него от съсловието изрично се опълчиха на предлагането лекарите по дентална медицина без съответна компетентност да не могат да правят избрани действия. Според тях по този начин доста от тях ще останат без работа, тъй като повечето са общопрактикуващи.

„ Този план е незаконосъобразен и не е съгласуван с европейските правила и насоки “, съобщи пред БГНЕС доктор Росен Венелинов, който практикува във Варна. Новите правила могат да окажат отрицателен резултат върху 9000 зъболекари, счита той. Според доктор Мария Рачева казусът не визира единствено зъболекарите, а и 7 милиона пациенти. „ Проблемът не е единствено за нас. Проблемът е главно единствено за пациентите. Масово в по-малките обитаеми места хората ще останат без дентална помощ “, съобщи тя. Опитът съсловието да бъде разграничено не е в интерес на никого, допълва д-р Станимира Бунова. „ Нови правила не са нужни, по-скоро корекции на старите са нужни “, съобщи тя. Убедена е, че без значение дали един стоматолог има специализация, или не, той може да прави всички действия, които до момента са били осъществявани. „ Ние излизаме от факултета по дентална медицина на едно равнище, с което може да практикуваме тези неща. От тук нататък всеки може да реши дали да се квалифицира в някаква област, или да работи обща стоматология “, добави медикът.

От уеб страницата на БЗС излиза наяве, че делегатите са приели общата част от разпоредбите за добра здравна процедура на лекарите по дентална медицина, които не слагат ограничавания за осъществяване на лечебни действия от зъболекарите. По предложение на ръководителя на Столичната районна гилдия доктор Бисер Ботев обаче конгресът е върнал специфичната част от документа към виновната краткотрайна комисия за преправка.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР